Subota 15.12.2018.
03:30
Mondo.rs, Vestionline

Čokoladno čudo iz Italije

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predstavljamo vam malo drugačiji čokoladni krem, koji je već decenijama hit u svetu. Potiče iz Italije, gde važi za jednu od omiljenih poslastica koje se jednostavno pripremaju. Za razliku od običnog čokoladnog musa ili krema, "budino" svoj neobični "karakter" duguje maloj količini maslinovog ulja, ali i soli koja posebno ističe ukus čokolade.

Sastojci:

- 280 grama crne čokolade

- Četiri kašike neslanog maslaca

- 40 grama gustina (kukuruznog skroba)

- 60 grama kakao praha

- 200 grama šećera

- 800 mililitara mleka

- Dva velika jaja

- Četiri žumanca

- Četvrtina kašičice soli

- Dve kašičice ekstrakta vanile

- Dve kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja

Priprema:

U većoj staklenoj činiji, nad parom rastopite čokoladu i puter.

U drugoj činiji, pomešajte suve sastojke, kukuruzni skrob, kakao i pola količine šećera. Dodajte jaja i žumanca, i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Polako dodajte 200 mililitara mleka u smesu.

U šerpi srednje veličine, zagrejte preostalo mleko, šećer i so do ključanja.

Pažljivo pomešajte vruće mleko sa smesom od jaja i kakao praha. Kuvajte dobijeni krem dok se ne zgusne, tri do četiri minuta na srednjoj vatri.

Sklonite sa vatre i dodajte istopljenu čokoladu sa puterom, kao i ekstrakt vanile. Po potrebi, krem procedite kako bi bio potpuno gladak, a zatim rashladite u frižideru.

Ovaj krem se tradicionalno servira u velikoj činiji, tako da svako od gostiju može sam da se posluži, ali mi vam ipak savetujemo da ga servirate u posudicama ili lepim čašama dovoljnim za po jednu porciju. Pre serviranja, po površini ohlađenog krema kapnite nekoliko kapi maslinovog ulja.

2024 © - Vesti online