Petak 14.12.2018.
20:17
Ž. M. - Vesti

Istorija na plakatima

Ž. Marković
Deca i roditelji su došli iz nekoliko gradova

Program koji su pripremili nastavnici Milja Stević, Aleksandar Nikolić i Marija Gaćinović počeo je kratkim izlaganjem nastavnice Gaćinović o podeli sveta pred Prvi svetski rat, o uzrocima i povodu za nastanak rata i prikazom frontova na kojima se rat vodio. Zatim su učenice iz Roršaha Martina Babić, Anđela Nedić i Tamara Mitković pročitale izvode iz biografije dr Arčibalda Rajsa i njegovog dela: "Čujte, Srbi".

Đaci su zajedno sa nastavnicima pripremili i izložbu radova - plakata. Na radovima su prikazane važne ličnosti iz Prvog svetskog rata: vojvoda Radomir Putnik, Stepa Stepanović, Petar Bojović i Živojin Mišić, kao i Milunka Savić, Arčibald Rajs i odred 1.300 kaplara.

U nastavku su svi prisutni imali priliku da pogledaju dokumentarni film "Gde cveta limun žut". Film u režiji Zdravka Šotre iscrpno i detaljno obrađuje jedan od najtragičnijih momenata naše istorije - povlačenje srpske vojske i naroda preko Albanije u zimu 1915. godine.

U filmu su prikazani i presudni trenuci pred Prvi svetski rat kad Srbija prima ultimatum Austrougarske i odgovara da ga ne može prihvatiti, kao i povratak naše vojske posle oporavka na Krfu i nezaustavljiv juriš u oslobođenje otadžbine.

Ž. Marković
Martina, Anđela i Tamara
2024 © - Vesti online