Subota 15.12.2018.
00:23
Đ. Barović - Vesti

Peticijom brane zločince

Tanjug
Plaše se pravde: Protest pripadnika bivšeg OVK u Prištini

- Najvažnije je da je dugo očekivana aktivnosti Specijalnog tužilaštva napokon vidljiva. Istrage koje se poslednjih godina vode nešto su što je bilo poznato, ali svi su imali rezervu i sumnji kakav će epilog biti. Pozivi jednom broju čelnika OVK je nešto što ohrabruje i vraća veru da će pravda biti zadovoljena i da će oni za koje se pretpostavlja i za koje bude bilo dokaza da su počinili zločine biti procesuirani. To je obaveza koja mora da postoji i prema žrtvama i prema njihovim porodicama - kazao je Odalović.

Komentarišući informaciju da se na Kosovu od subote potpisuje peticija za ukidanje Specijalnog suda za zločine OVK, te da je do sada potpisalo oko 20.000 građana, Odalović kaže da je reč o potezu koji služi isključivo za unutrašnju upotrebu unutar albanskog korpusa.

- Ujedno, to je i pokušaj pritiska da se ograniči rad Specijalizovanog tužilaštva s prvim optužnicama. Ipak, verujem da je međunarodna zajednica, imajući u vidu karakter suda, dovoljno moćna i da ima dovoljno instrumenata da spreči bilo kakvu opstrukciju rada ovog suda - naglašava Odalović.

Kako prenosi albanska štampa, paralelno sa ovom peticijom o kojoj bi navodno trebalo da se izjasni Skupština Kosova, nekoliko nevladinih organizacija predalo je Odeljenju za ratne zločine kosovskog Specijalnog tužilaštva spisak sa 700 imena Srba, za koje se tvrdi da su navodno počinili ratne zločine tokom 1998. i 1999.

Generalni sekretar MSP Veljko Odalović ističe da je u pitanju "stari, već viđeni scenario".

- Takvih raznoraznih spiskova osumnjičenih bilo je i u Hrvatskoj i u BiH. To je zapravo ista matrica ponašanja koja se trenutno primenjuje i na Kosovo. To je pokušaj zamagljivanja suštine jer do sada su već procesuirani svi za koje je bilo dokaza da su počinili neke zločine na KiM, i to na raznim nivoima odgovornosti. Jedino što je do sada bilo izvesno jeste da za zločine počinjene nad Srbima niko nije odgovarao, a ti zločini su brojni, teški i s puno prikupljenih činjenica, puno dokaza i svedoka - ističe Odalović i dodaje da takvi spiskovi mogu da izazove ozbiljne probleme ne samo za one pojedince koji se na njima nađu, već i za sve druge Srbe koji su i dalje na Kosovu ili su proterani.

- Na ovaj način se stvara i pravi atmosfera straha s kojom bi se zacementirala svaka mogućnost povratka prognanih. To je već viđeno i u Hrvatskoj i u Bosni - zaključuje Odalović.

U Hag pozvano sedam oficira

Pozive Specijalnog tužilaštva do sada je dobila sedmorica visokorangiranih oficira nekadašnje OVK, a prištinski Savet za zaštitu ljudskih prava izražava zabrinutost da je samo jedan od njih pozvan u svojstvu svedoka, što znači da bi svi drugi mogli biti automatski uhapšeni.

Komandanti bivše OVK, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa Remi, kao i predsednik Vojnog suda OVK Sokol Dobruna su za sada "najkrupnije ribe", ali među onima koji su pozvani da daju izjave su i bivši oficiri OVK koji su aktivni u Zaštitnom korpusu Kosova.

Incidenti u Lipljanu

Na zgradi Osnovne škole "Braća Aksić" i jednoj privatnoj kući u Lipljanu, u sredu su ispisani grafiti "UČK", a predsednik opštine Gračanica Srđan Popović tvrdi da su ti incidenti plod situacije koja je prisutna nedeljama unazad. I meštani Lipljana ne kriju da su prestrašeni.

Mirjana Konstatinović, nastavnica u Osnovnoj školi "Braća Aksić" u Lipljanu na čijoj su kući ispisani grafiti "UČK" , rekla je Tanjugu da su isti grafiti ispisani i na kapeli koja se nalazi u blizini škole. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenjuje da su grafiti kao deo "opšte histerije iz Prištine" pretnja čitavom srpskom narodu na KiM.

2024 © - Vesti online