Subota 15.12.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti

Ceo život u pepelu

twitter/Slavko Ćuruvija fond ‏
Napadači spalili sve do temelja: Milan Jovanović na zgarištu svoje garaže

Pretnje, pritisci, uvrede, ismevanja novinara ponovo kao i u neka ranija vremena kulminiraju kako sami kažu, ozbiljnim ugrožavanjem njihovih života.

U dugom iščekivanju da saznaju ko je mučki likvidirao njihove kolege Slavka Ćuruviju, Milana Pantića i Dadu Vujasinović, buknula je posle bačenih Molotovljevih koktela kuća novinara portala Žig Info Milana Jovanovića, koji se jedva spasao i, kako kaže, ostao bez svega što je 70 godina sticao. Čak i bez lekova koje pije kao srčani bolesnik i astmatičar i inhalatora koji mu je neophodna pomoć pri disanju.

- Neću prestati da pišem o lopovima i o mafiji, pa neka me ubiju - priča za "Vesti" Jovanović kome je u noći između utorka i srede, posle napada nepoznatih lica, izgorela kuća u Vrčinu.

Preživeo je, kaže, zahvaljujući supruzi koja je čula da neko razbija prozor, očito da bi ubacio Molotovljeve koktele, a onda i pucnjavu, što potvrđuju čaure metaka koje je našla policija.

- Ima boga, jer sam na zgarištu našao dokumenta i fotografije za tekstove koje sam objavio na portalu - otkriva nam Jovanović.

Od kada se penzionisao, kaže, pisao je dosta tekstova o predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i protiv njega podneo dve krivične prijave, za krađu i proneveru opštinskog novca za gasifikaciju. Navodi i da je pisao i o nelegalnoj gradnji, krađama novih železničkih pragova u vreme kada je predsednik opštine bio direktor Železnice i te pragove slikao ispred kuće Simonovića 2015. godine. Tada je on, kako tvrdi, pokušao da ga ubije, udarajući ga velikim štapom u glavu, a zaustavila ga je supruga.

- Kamere na Simonovićevoj kući snimile su napad, ali je policija tada tvrdila da snimak ne postoji i nije pokrenula krivičnu prijavu - priča nam.

Da je pretnji i pritisaka novinarima tog portala bilo i ranije, za naš list je potvrdio i urednik Željko Matorčević, koji objašnjava da je i sam bio žrtva nepoznatih lica u oktobru ove godine.

- S leđa su me napala nepoznata lica i tom prilikom mi je povređena jagodična kost - kaže Matorčević, dodajući da su novinarima portala, prošle godine "neki dobronamerni ljudi signalizirali da se pripaze".

Redovno su ističe on, policiji prijavljivali pretnje, a oni Drugom osnovnom tužilaštvu, ali odgovor nikada nije stigao. Takođe, sumnja u vrh opštinske vlasti, odnosno opštinskog čelnika o kome su na portalu pisali i u vreme dok je bio direktor Železnice i iznosili sve nepravilnosti u njegovom radu do kojih su došli.

Oebs i Vučić osudili napad

Napad na Jovanovića osudio je predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir, koji traži brzu i temeljnu istragu tog "zastrašujućeg akta".

- Važno je da Jovanović i njegova porodica budu zaštićeni i da istraga otkrije stvarne motive napada - kazao je Dezir.

Osuda je potom stigla i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je putem Tvitera naveo da očekuje od tužilaštva i policije da u najkraćem roku nađu počinioce krivičnog dela.

- Srbija ima snage i obračunaće se sa nasilnicima, bez obzira na to ko su, ili na kojoj strani političkog spektra se nalaze - napisao je Vučić.

Ljiljana Smajlović: Kratak put od reči do dela

Ljiljana Smajlović, članica i jedan od inicijatora osnivanja Komisije za istraživanje ubistava novinara rekla je u izjavi za "Vesti" da je kolega Jovanović zbog svojih reči platio mnogo veću cenu nego ona prilikom verbalnog napada u "Ilustrovanoj politici".

- Reči su opasne, uvrede su odvratne (Kozićeve i Martićeve, primera radi), ali ne bih rekla da do ovakvih nasilnih napada na život i imovinu kolege Jovanovića dolazi zbog neke opšte "atmosfere u društvu", ili zbog toga što smo oguglali na agresivni prostakluk na javnoj sceni. Iza takvih napada uvek stoje opipljivi kriminalni interesi koji ne prezaju ni od čega i ne treba ih brkati sa "klimom u društvu". Ne mogu reći da se ne plašim Kozića i Martića, ali više se plašim onih bivših ili sadašnjih krugova Državne bezbednosti za koje mi se čini da stoje iza njih, a imali su opipljive veze sa ubistvom Slavka Ćuruvije - rekla je Smajlovićeva.

Na novi incident "Ilustrovane politike", koja je objavila foto-montažu Ljiljane Smajlović, predsednika UO Fonda B92 Verana Matića i ambasadora SAD-a u Srbiji Kajla Skota, po uzoru na sliku Bogorodice kako hrani Isusa, reagovao je i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je prokomentarisao da se politički, ideološki i lični obračuni stavljaju u kontekste koji prelaze standarde društva, kao i da je taj nedeljnik drugi put za mesec dana "prešao granicu dobrog ukusa".

Dragoljub Simonović: Suluda priča!

Prozvanog Simonovića nismo uspeli da nađemo u opštini, jer kako nam je rekla jedna od službenica, u njegovom kabinetu nema nikoga i da ne zna kada će biti.

Simonović je, za TV Prva negirao optužbe Jovanovića tvrdnjom da je reč o "suludoj priči čoveka koji je godinama opsednut pričom protiv njega". Dodao je da je ranije postojao verbalni konflikt koji je ostao na tome, a dogodio se ispred njegove kapije.

- On za mene nije interesantan i za moje delovanje kao predsednika opštine. Osuđujem svaki vid nasilja, pogotovo paljenje kuće. Insistirao sam da se preduzmu sve radnje kako bi se našli počinioci - kazao je on.

Pomoć za lekove

Fondacija "Slavko Ćuruvija" pozvala je javnost da pomogne novinaru koji je ostao bez ičega.

- Cilj je da što pre Jovanoviću pružimo najhitniju pomoć za lekove, inhalator i aparat za kiseonik, za koje mu je potrebno 100.000 dinara - kažu u fondaciji.
 

2024 © - Vesti online