Petak 14.12.2018.
10:18
Vestionline

Hrvati i Bugari na dnu, Mađari jedva iznad

pixabay.com
Hrvatske kune

Najviši nivo stvarne potrošnje po stanovniku, iskazane paritetom kupovne moći, beleži Luksemburg, i to 30 odsto iznad proseka EU. Sledi Nemačka sa standardom koji je veći za petinu od proseka Unije.

U drugoj grupi su Austrija, Danska i Velika Britanija, kod kojih se stvarna potrošnja po stanovniku, merena paritetom kupovne moći, tokom 2017. godine kretala u rasponu od 15 do 20 odsto iznad proseka EU. U Belgiji, Finskoj, Holandiji, Švedskoj i Francuskoj potrošnja je bila desetak odsto iznad proseka.

Prema pokazateljima kupovne moći domaćinstava, samo deset zemalja EU u 2017. godini bilo je iznad proseka EU, navodi Evrostat.

Zemlje sa najnižim nivoom potrošnje po stanovniku (više od 30 odsto ispod evropskog proseka), jesu Rumunija, Litvanija, Hrvatska, Mađarska i Bugarska. U Hrvatskoj je stvarna potrošnja po stanovniku merena paritetom kupovne moći prošle godine bila 38 odsto ispod proseka Evropske unije.

Značajne razlike među zemljama EU uočljive su i pri poređenju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku.

Prvi je ponovo Luksemburg sa BDP-om dva i po puta većim od proseka Unije. Sledi Irska sa BDP-om dvostruko većim od proseka, pa Holandija, Danska, Austrija, Nemačka i Švedska sa BDP-om po stanovniku za četvrtinu većim od proseka EU. Nešto ispod proseka su Italija, Malta i Španija.

Grupu zemalja sa BDP-om po stanovniku od 10 do 25 odsto nižim od proseka čine Češka, Slovenija, Kipar, Litvanija, Portugalija, Estonija i Slovačka. Hrvatska je i na ovoj listi pri dnu, odnosno zauzima predzadnje mjesto sa BDP-om od 38 odsto ispod proseka EU. 

Na poslednjem mestu je Bugarska sa BDP-om koji je 51 odsto ispod proseka Unije.

2024 © - Vesti online