Četvrtak 13.12.2018.
21:18
Vestionline, b92.net

Marija Butina priznala krivicu

youtube/ Guardian News
Marija Butina

Butina se nagodila sa tužilaštvom i odustala od sudskog procesa.

Na pitanje sudije da li ona shvata da se priznavanjem krivice odriče određenih prava, uključujući i pravo na suđenje i žalbu na odluku sudije, ona je odgovorila sa „Da“.

Na istom ročištu Butina je priznala i da je od početka 2015. do početka 2018. godine bila u dogovoru sa nekim licima kako bi nanela štetu Sjedinjenim Američkim Državama. 

- Shvatate li da biste, ukoliko priznate krivicu, mogli da budete deportovani odmah nakon izdržavanja kazne - precizirala je sudija. 

Butina je na ovo pitanje odgovorila potvrdno, kao i na sva ostala pitanja. 

Konkretno, ona je potvrdila da je potpuno upoznata sa dokumentom u kome su opisana dela za koja se tereti i da je o tome razgovarala sa svojom odbranom, ona je potvrdila da je zadovoljna uslugama svojih advokata, da donosi odluku o priznavanju krivice svojom slobodnom voljom, a ne pod pritiskom i da je svesna mogućih posledica takve odluke. 

​Dvadesetdevetogodišnja Marija Butina je uhapšena sredinom jula u Vašingtonu, na dan samita Putin–Tramp u Helsinkiju. Ona je prvobitno bila optužena za zaveru i da radi kao strani agent u SAD bez registracije u Ministarstvu pravde, što je standardna optužba za slučajeve špijunaže. Potom je optužena da zapravo radi kao agent za rusku vladu, a ne samo da je u konspiraciji, zbog čega joj preti kazna zatvora od 15 godina. 

U Moskvi smatraju da je hapšenje uoči sastanka ruskog i američkog lidera izvršeno po "političkom nalogu" kako bi se umanjio pozitivan efekat samita, kao i da su sve optužbe fabrikovane.

2024 © - Vesti online