Četvrtak 13.12.2018.
20:53
Vestionline, b92.net

Kinezima još jedna deonica, grade 42 kilometra auto-puta

V. Sekulić
Foto: Arhiva

Vrednost pojekta je 297 miliona, a u prvoj fazi gradiće se saobraćajnica od Banjaluke do Prijedora u dužini od 42 kilometara

Koncesioni ugovor potpisali su Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske i Jang Sju generalni direktor kineske kompanije "SDHS-CSI BH", navodi portal capital.ba. 

Kako je rekao Trninić, potpisivanje ugovora je rezultat trogodišnjih razgovora i dogovora, napominjući da od danas počinju da teku rokovi koji podrazumevaju da u naredne dve godine bude završena eksproprijacija zemljišta. 

Man Jang, zamenik predsjednika Upravnog odbora "Shandong International", koje je registrovalo svoje privredno društvo u RS, je rekao da je ovo prvi projekat na Balkanu koji se gradi po principu koncesije. On je naglasio da veruje da će se u roku kraćem od pet godina koji je definisan ugovorom, autoput biti završen. 

Srna
Milorad Dodik (Foto: Arhiva)

Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH, rekao je da se radi o velikoj razvojnoj prilici u Republici Srpskoj, te da je namera da što pre Republika Srpska sa autoputem izađe na Drinu i spoji se na putnu infrastrukturu Srbije. 

Koncesija se dodjeljuje na 33 godine, a koncesionar će projektovati, izgraditi, upravljati, održavati i finansirati izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor. 

Tokom ovog perioda, Srpska će koncesionaru, za raspoloživost autoputa plaćati 32,5 miliona evra godišnje naknade, a kako je planirano, taj će novac biti obezbeđen od putarine.

2024 © - Vesti online