Četvrtak 13.12.2018.
18:00
Z. M.

Srbi slave Božić dva puta

Z.M
Srpski običaji: Paljenje badnjaka u porti hrama u Lincu

Na poziv Univerziteta Krems i organizacije Europa nostra Austria međunarodno priznati teolozi, istoričari razgovarali su o tradiciji i istorijskim korenima Božića.

Istoričar prof. dr Volfgang Rorbah, potpredsednik Austrijsko-srpskog društva je govoreći o istorijskim korenima proslave Božića, istakao da postoji interesantan fenomen kod Srba u Austriji. Posebno u velikim gradovima Srbi sve češće slave Božić dva puta.

- Jedan do razloga je što je sve više mešovitih brakova između pravoslavnih Srba i Srpkinja i katoličkih Austrijanki i Austrijanaca. Samo u Beču je oko 45.000 takvih brakova. Posebno u porodicama sa višim obrazovanjem oba partnera se interesuju za verske tradicije drugog, a decu odgajaju u duhu obe tradicije - objasnio je on.

Rorbah je naglasio da zbog toga sve više Srba neguje jednako obe tradicije, a ta kulturna širina stvara međusobnu toleranciju i poštovanje i staje na put šovinističkim tendencijama.

Vladika Andrej je naglasio da je Božić slava koja je stvorila most među narodima, delovala protiv razdora i paralelnih društava. Prema njegovim rečima Božić "deluje" i na druge monoteističke vere, kao i ateiste, jer pre svega deca svih grupa žele božićne jelke. On je ukazao da je u Austriji božićna jelka nešto što se povezuje sa ovim praznikom, a stariji Srbi to ne poznaju na taj način, ali ipak slede tradiciju ovdašnjeg naroda. Prednost toga su dvostruka razmena poklona, ali i posete hramovima.

Takođe je konstatovano da gradske vlasti prihvataju dvostruko praznovanje i ostavljaju božićno osvetljenje i za vreme pravoslavnog
Božića.

Zahvalnost za pomoć

Episkop Andrej razgovarao je u Lincu sa biskupom Gornje Austrije Manfredom Šojerom o dijalogu Pravoslavne i Rimokatoličke crkve. Vladika Andrej je izrazio blagodarnost biskupu i sestrinskoj Rimokatoličkoj crkvi za neizmernu pomoć pruženu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i vernicima oko pronalaska prigodnog bogoslužbenog mesta za Srpsku crkvenu opštinu u Gmundenu. Biskup Šojer je ukazao na važnost misije koju ima SPC na ovim prostorima. Sagovornici su evocirali uspomene na zaslužne ličnosti gornjo-austrijske biskupije koji su pomagali misiju srpske crkve, na prvom mestu na biskupa Maksimilijana Ajherna, nosioca ordena Svetog Save prvog stepena. Biskup Šojer je pokazao gostima i čuveni portret biskupa dr Rudolfa Hitmajera koji je tragično izgubio život povodom posete srpskim zarobljenicima u logoru Mauthauzen 1915.

 

2024 © - Vesti online