Petak 14.12.2018.
00:30
novosti.rs, Vestionline

Da li je pucanje očnog kapilara opasno?

unsplash.com
Foto: Ilustracija

Krvni podliv na oku ne mora uvek da dovede do pogoršanja vida, kako objašnjava dr Dragana Ristić, oftalmolog VMA. 

- Ukoliko se pojava podliva na oku ponavlja više puta, neophodan je internistički pregled, jer osim povišenog krvnog pritiska, uzroci mogu da budu različiti - kaže ona za Novosti. 

Ona ističe da je mnogo opasnije pucanje kapilara unutar oka, jer tada uvek dolazi do naglog gubitka vida, a često oko ostaje belo bez stvaranja krvnog podliva. 

- Pucanje kapilara nastaje usled začepljenja nekog od krvnih sudova u oku. Ovo stanje je ozbiljno i može da dovede do trajnog oštećenja vida. Uzroci nastanka mogu da budu raznoliki, ali pre svega su posledica povišenog krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, bolesti srca i ostalih bolesti krvnih sudova, kao i nekih oftalmoloških oboljenja -  objašnjava doktorka. 

Dr Ristić kaže da je u slučaju naglog gubitka vida potrebno hitno javljanje oftalmologu. 

- Ovim pacijentima je pre svega neophodno lečenje koje će obaviti internista, a što se tiče oftalmologa, ako je zahvaćena vena i postoji otok žute mrlje, onda se daje odgovarajuća terapija, ili se, u nekim slučajevima, može raditi i intervencija laserom. U slučajevima kada je zahvaćena arterija oka, pre svega je neophodna internistička terapija, a mogu da se koriste i kapi za trenutno sniženje očnog pritiska - zaključila je ona.

2024 © - Vesti online