Sreda 12.12.2018.
11:52
Vestionline,b92.net

Uprkos Trampu, ljubav Irana i Nemačke inkasira milijarde

pixabay
Foto: Ilustracija

Kako navodi Rojters, vrednost nemačke robe izvezene u Iran dostigla je skoro 400 miliona evra u oktobru, što je na godišnjem nivou rast od 85 odsto. Prema podacima nemačke Federalne kancelarije za statistiku, to je najveći mesečni obim izvoza od 2009. godine.

EPA/Justin Lane
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp je 5. novembra obnovio sankcije Teheranu, nakon što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i svetskim silama. On je tada rekao da sankcije imaju za cilj da nanesu štetu iranskoj ekonomiji, zavisnoj od nafte, i da nateraju Teheran da odustane od nuklearnih ambicija i programa balističkih raketa. 

Rojters navodi da oko 1.000 nemačkih malih i srednjih preduzeća ima poslovne veze sa Iranom, gde su osnovale i 130 svojih ogranaka. Polovinu izvoza nemačkih proizvoda u Iran čine hemikalije, dok na mašine i opremu za postrojenja otpada jedna trećina, saopštila je Nemačko-iranska privredna komora.

Takođe se navodi da mala i srednja preduzeća iz Nemačke veruju da je cilj američkih sankcija da ugroze velike projekte u ključnim sektorima, kao što su bankarstvo, osiguranje i telekomunikacije. Iz tog razloga, Komora procenjuje da će nemački izvoz u Iran nastaviti da raste, budući da je za deset meseci ove godine porastao za četiri odsto na 2,4 milijarde evra.

2024 © - Vesti online