Utorak 11.12.2018.
17:46
Vestionline,b92.net

Haradinaj: Srbi rade za Ruse i podrivaju državnost Kosova

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

On je istakao da Brisel to mora da učini kako bi izbegao produbljivanje nestabilnost na Balkanu i optužio Srbiju da se ponaša u interesu Rusije kako bi destabilizovala region.

Haradinaj je to rekao u intervjuu za "Fajnenšl tajms" i pri tome optužio Srbiju i za diplomatsku ofanzivu kojom podriva "državnost Kosova". 

- Verujemo da nam je Evropa dala šansu, plan puta, da postanemo članica EU i zahvalni smo na tome - rekao je Haradinaj i dodao da lideri EU nisu adekvatno odgovorili na žalbe Prištine na Beograd. 

Prema njegovim rečima, dok je EU ulagala sredstva i osoblje da normalizuju Kosovo i region, Srbija je radila protiv želje EU da stabilizuje Zapadni Balkan, a u interesu Rusije da situaciju u regionu "očuva u haotičnom stanju". 

Kako navodi Fajnenšl tajms, ove izjave Haradinaja dolaze u vreme pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, podsećajući da će kosovska Skupština 14. decembra glasati o formiranju regularne vojske. 

FT podseća i na takse od 100 odsto koje je prošlog meseca Priština uvela na uvoz robe iz Srbije, nakon što je Beograd odbio da podrži članstvo Kosova u Interpolu, a za koje Haradinaj kaže da će biti ukinute jedino ako Srbija prizna nezavisnost Kosova. 

- Nismo to uradili jer smo arogantni - nismo imali izbora. Dugo smo se opirali da preduzmemo ovu meru, ali sada nismo imali drugog izlaza. Takse će biti ukinute potpunom normalizacijom, a potpuna normalizacija znači priznavanje - rekao je Haradinaj. 

List navodi da je više od 110 država priznalo nezavisnost Kosova, ali da Srbija, Rusija, Kina i pet zemalja EU to nisu učinile. 

Podseća se da u dijalogu sa Prištinom, Beograd insistira da svaki mogući sporazum ne uključuje priznanje nezavisnosti. 

Kako je Haradinaj rekao, Srbiji je dozvoljeno da "vodi neprijateljsku kampanju protiv Kosova i podriva šanse suseda da se pridruži EU", dok nastavlja svoj proces pridruživanja EU. 

Visoka prestavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini pozvala je Prištinu da odmah ukine tarife jer su u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, dok je komesar EU za proširenje Johanes han putovao i u Beograd i u Prištinu kako bi posredovaižo u postizanju kompromisa u vezi tarifa, piše FT. 

- Žalili smo se Evropskoj komisiji svih ovih godina da Srbija ne poštuje CEFTA, niti briselske sporazume, niti obećanja koja je dala za stolom, ali oni nisu toliko fokusirani na nas - rekao je Haradinaj, misleći na sporazume postignute između Beograda i Prištine od 2011. godine. 

List navodi i da je uvođenje tarifa na robu iz Srbije povećalo popularnost Haradinaja i omogućilo mu veće poverenje u odnosu na kosovskog predsednika Hašima Tačija u vezi potencijalnog sporazuma sa Beogradom. 

Govoreći o ideji promena granica ili razmene teritorija, Haradinaj je ocenio da je to opasno za region, dok FT navodi da tu ideju podržavaju Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pojedini evropski lideri. 

- Nema smisla da se uključimo u ovaj sporazum u zamenu da Srbija prizna činjenicu da Kosovo postoji. Priznala nas je polovina članica Ujedinjenih nacija -  rekao je Haradinaj. 

FT navodi da velika većina građana Kosova podržava ideju pridruživanju EU, ali da duboko nezadovoljstvo izaziva činjenica da ne mogu da putuju u zemlje Šengena bez sporazuma. 

Kako se navodi, građani se nadaju da će EU odobriti viznu liberalizaciju pre nego što Rumunija preuzme predsedavanje EU.

2024 © - Vesti online