Utorak 11.12.2018.
14:50
Vestionline, b92.net

"Izričito smo protiv formiranja vojske Kosova"

EPA/FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL
Peter Pelegrini

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, naglasio da njegova zemlja i dalje snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i da ne menja stav po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na pitanje novinara šta ako se obistine pretnje Prištine i bude formirana tzv. Vojska, Pelegrini je rekao: "Situacija je veoma složena. Slovačka je članica NATO i mislim da je i pozicija Alijanse u vezi s tim pitanjem negativna. Zato mislim da će jednako snažan stav pokazati i Alijansa, a to je stav i medjunarodne zajednice i EU. Slovačka će iskoristiti svoje instrumente u OEBS za rešavanje ovog pitanja". 

Slovački premijer je kazao da Priština mora da dobije jasan signal da, ako bude povlačila korake protiv medjunarodnog prava i ako bude narušavala mir i stabilnost u regionu, ne može da računa da će biti poštovan partner u Evropi. 

Prema njegovim rečima, neophodno je da pozovemo Prištinu da se povuče od ovih jednostranih i pre svega neustavnih koraka. 

- Niko ne bi želeo da Srbija bude primorana da svojom vojskom brani ugroženo stanovništvo na Kosovu. Žao mi je što trenutno izgleda da Priština nema interes za mirno rešenje i što, i u pogledu politike, vidimo težnju napetosti i dalje eskalacije - zaključio je Pelegrini.

2024 © - Vesti online