Sreda 12.12.2018.
00:30
telegraf rs.,Vestionline

6 važnih stvari koje telo pokušava da vam kaže ako se ujutru probudite žedni

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko ovo postaje deo vaše jutarnje rutine i nije posledica mamurluka, onda je možda u pozadini neko ozbiljno zdravstveno oboljenje. Kada se probudite dehidrirani, vaše telo pokušava da vam pošalje signal da nešto nije ok.

Vaše telo ne bi smelo da dehidrira u toku noći, jer to nije prirodno. Krivac može da bude promena hormona, navika u spavanju, način života i neka skrivena bolest, ali svakako je problem kojim morate da se pozabavite.

Simptomi dehidratacije pratiće vas tokom celog dana, pa ćete tako pored suvih usta osetiti i vrtoglavicu i zbunjenost, ali i dekoncentraciju. Sve su ovo posledice jutarnje dehidratacije.

Gubite tečnost tokom noći

Tokom noći gubimo tečnost tako što dišemo. Naročito je velika verovatnoća da ćemo dehidrirati ako dišemo na usta, hrčemo ili imamo spavajuću apneu.

Znojimo se noću

Može da bude posledica pregrevanja ali i drugih stanja kao što je infekcija, ali ukoliko se više znojite tokom noći velike su šanse da se probudite dehidrirani. Ukoliko se to stanje nastavi obratite se lekaru.

Vaša spavaća soba je previše topla

Ukoliko volite da spavate u toploj sobi, nemojte da se iznenadite ako se ujutru probudite u znoju.Previše topla soba i suv vazduh u njoj mogu da dovedu do dehidratacije ujutru.

Imate nizak nivo hormona estrogena

Kada ste u fazi ciklusa kada vam opada estrogen velike su šanse da dehidrirate tokom spavanja. Ovo je povezano sa sposobnošću estrogena da omogući zadržavanje vode u organizmu.

Kasno ste išli na trening

Ukoliko ste imali intenzivan trening pred spavanje moguće je da niste stigli da dovoljno dobro rehidrirate organizam. Kasni trening može da dovede do iscrpljenosti ujutru, pa je bolje da pomerite trening za neki raniji termin.

2024 © - Vesti online