Ponedeljak 10.12.2018.
23:15
Tanjug, Vestionline

"Bezočni cinizam da su ljudska prava bila Tuđmanov cilj"

M. Karović
Miodrag Linta

Tu izjavu, navedeno je u saopštenju, Grabar Kitarović je izrekla nakon što je otkrila spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu povodom obeležavanja 19. godišnjice od njegove smrti.

- Hrvatski premijer Andrej Plenković je, po ko zna koji put, ponovio vrhunske laži da je Tuđman vodio Hvratsku u vremenima tzv. velikosrpske Miloševićeve agresije, da je oslobodio tobože okupirane teritorije i insistirao na procesu pomirenja - naveo je Linta.

On je ocenio da cilj Franje Tuđmana nije bio nikakav idel da poštuje ljudska prava svih građana, Hrvatske bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. 

- Njegov cilj je bio da rehabilitacijom ustaštva, antisrpskom retorikom i progonom Srba izazove rat s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske. Franjo Tuđman je ratni zločinac koji je izmakao ruci pravde zbog svoje prerane smrti i zbog dvostrukih standarda zapadnih sila - naveo je Linta.

Premda je Haški tribunal oslobodio hrvatske generale Gotovinu i Markača, napomenuo je on, ipak je utvrdio da su tokom i poslije akcije "Oluja" počinjeni brojni ratni zločini s ciljem etničkog čišćenja Srba sa svojih vjekovnih područja. 

- Dakle, i ovako pristrasan sud nije odbacio postojanje udruženog zločinačkog poduhvata na čijem je čelu bio Franjo Tuđman. Nažalost, Haški tribunal nije procesuirao Tuđmana i njegove najbliže saradnike zbog brojnih zločina i proterivanja preko 250.000 Srba tokom 1991. i 1992. godine iz desetina hrvatskih gradova i većeg dijela zapadne Slavonije - saopštio je Linta.

2024 © - Vesti online