Utorak 11.12.2018.
00:57
A. Vučićević - Vesti

Nasilje nad ženama u Srbiji (2): Država suzama ne veruje

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kroz svoju ispovest želela da je predstavi šta sve u Srbiji čeka žrtve nasilja.

- Dođe taj dan. Počne da vas omalovažava kroz šalu pred drugima, da vas vređa i ponižava kad ste sami. Počne da krije novac, da donosi odluke umesto vas, da viče, psuje... Ne prepoznajete novu situaciju. Iako povređeni ponašanjem partnera, pokušavate da ubedite sebe da će proći, da je potrebno malo tolerancije, da je porodica najvažnija. Niste svesni da je nasilje već počelo dok vam lomi prste i ruke, uz reči: "To je zato što ne znaš da začepiš!" Dok vas šamara, zahteva: "Moraćeš da mi daš objašnjenje." Dok vas davi i čupa grkljan, kaže: "Budi spremna na surovu istinu." Dok vas udara pesnicama i šutira u stomak, poručuje: "Sad bar imaš alibi za sve što si davno smislila." Dok vam preti detetom, upozorava: "Zgaziću vas oboje!" Dok vas seksualno zlostavlja, govori: "Ja tebe volim i strpljivo ću čekati da se normalizuješ. To je neophodno za zdravlje našeg deteta." A kada okrene cev pištolja jednog dana u vas, kaže: "Sama si tražila" - počinje Vesna svoju potresnu priču.

Zapitala se kuda dalje.

- Nemate mnogo opcija u tim situacijama. Prijavićete nasilje centru za socijalni rad. Ako nemate sreće sa dodeljenim referentom, čekaćete mesec dana posle podnošenja prijave da se obavi razgovor sa vama, nasilnikom, decom. Razgovor više liči na preslišavanje i isleđivanje. Gledaju vas drsko kao da ste zarazni. Podnećete zahtev za razvod braka. Spremite se na pozive, suočavanje dece sa nasilnikom, saslušanja bez kraja, omalovažavanje i osećaj teške krivice. Ovo može trajati i do godinu i po dana. Nasilnik, potencijalni ubica je sve to vreme i dalje na slobodi - ispričala je Vesna.

Kako ističe, nakon prijavljivanja policiji, nasilnik je, kao po pravilu, još više pretio i uživao u njenoj nemoći.

- Nasilje se nastavilo i nakon što je zajednica prestala da postoji. Otac je detetu govorio da mi poruči da ću biti otpisana, da ći biti razmazana po asfaltu, da ću tek videti kako on vlada sudstvom. Podnela sam krivičnu prijavu javnom tužilaštvu. Prijave, brojni izveštaji, sve se to nekako zagubilo. Šta vam dalje preostaje? Žalićete se višim instancama, ministarstvu za rad i socijalna pitanja. Ali, uzalud, epilog je uvek isti - priča Vesna.

Moćni sociopata pod zaštitom

Kako kaže, ostala je bez ičega, a zbog toga što je njen bivši suprug moćan i uspešan čovek, tortura koju je proživela nikada nije epilog na sudu.

- Kada ćutanje policije, suda, advokata još više pogoršaju situaciju u kojoj se nalazi žrtva, imamo nasilje posle nasilja. Krajnji je čas da se probudimo, da država odluči da li će sačuvati porodicu kao jezgro društva, ili ćemo postati društvo nasilnika, moćnika, sociopata, društvo bez moralne čistoće. Za početak, promenite dosadašnju praksu. Treba ukloniti nestručne ljude. Nasilje posle nasilja u mom slučaju traje već deset godina - zaključila je Vesna.

Sutra - Nasilje nad ženama u Srbiji (3): Između patnje i ljubavi

2024 © - Vesti online