Ponedeljak 10.12.2018.
08:52
Vestionline

River Plata poslednji učesnik Svetskog klupskog prvenstva

EPA/JuanJo Martín
 

Samo tri dana pošto je Južna Amerika najzad dobila klupskog prvaka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pod okriljem FIFA počinje 15. svetsko prvenstvo za klubove. U sredu u Al Ainu najpre se sastaju istoimeni domaćin takmičenja i Velington iz Novog Zelanda, koji je bio najbolji u Okeanijskoj zoni. 

Pobednik tog meča igraće 15. decembra s Esperansom iz Tunisa, prvakom Afrike. Istog dana se sastaju šampion Azije Kašima iz Japana i najbolji tim KONKAKAF-a Gvadalahara iz Meksika. Pobednik prve utakmice ide 18. decembra na megdan River Plati u Al Ainu, a pobednika druge utakmice iščekuje evropski prvak Real u Abu Dabiju dan kasnije.

U prestonici Emirata 22. decembra su i meč za treće mesto i finale.

River Plata je učestvovala i 2015, kada je takođe bila južnoamerički šampion. Izgubila je u finalu u Japanu od Barselone s 3:0. Real je dvostruki uzastopni pobednik klupskog mundijala, što od 2000, kada je ustanovljen turnirski sistem s kontinentalnim prvacima, nikome nije pošlo za rukom, a kamoli da neko najuspešniji bude triput uzastopce (Madriđani pobednici i 2014).

Kada se igrao Interkontinentalni kup kao susret evropskog i južnoameričkog prvaka (1960-2004) River Plata je učesnik te utakmice bila 1986. i 1996, jer je tada prva dva puta bila najbolja na svom kontinentu. Prvo je savladala Steauu, a posle deset godina izgubila je od Juventusa. Oba puta bilo je 1:0.

  

2024 © - Vesti online