Ponedeljak 10.12.2018.
02:30
mondo.rs, Vestionline

Ove osobine "najavljuju" raskid

pixabay.com
 

"Primetila sam da mnogo različitih osobina koje su bile jedan od glavnih uzročnika razvoda, poput narcisoidnosti i sebičnosti", kaže advokat za razvode Melisa Brejer. "Kada ljudi dođu kod mene, očigledno je da je svaka strana fokusirana na to kako je ona druga strana kriva, umesto da saslušaju jedno drugo i pokušaju da reše problem".

To je razlog zašto, kaže ona, kod mnogih razvedenih parova postoji nedostatak sposobnosti da komuniciraju i jednostavno saslušaju jedno drugo.

Još neke osobine, pored narcisoidnosti i sebičnosti, mogu da dovedu do razvoda. Ne treba ih shvatati kao neuspeh ili nešto slično, već na njima treba da radite zajedno sa partnerom, da te osobine ne bi bile "kamen spoticanja" u vašem braku ili vezi.

Konfliktna anksioznost

Možda ne izgleda uvek tako, ali svađe sa partnerom mogu da budu znak zdrave veze. Sudeći prema Brejerovoj, to pokazuje da se partneri osećaju dovoljno dobro u vezi da bi mogli da razgovaraju o stvarima u kojima se ne slažete.

- Nekako smo naučeni da mislimo da je svađa automatski nešto loše i znak da u vezi nije sve kako treba. Ali, činjenica je da je i svađa ponekad neophodna - kaže ona.

Sa druge strane, premalo ili previše svađe može da bude znak da nije sve kako treba. Kada se stidite da izrazite svoje mišljenje, Brejerova kaže da samo pogoršavate problem koji imate, što je nezdravo i za vas i za vezu.

- Na kraju, taj problem će izaći, a kad izađe, to će biti godine nataložene tuge, razočaranja - dodaje ona. I jasno je da to u nekom trenutku može da dovede do razvoda.

Nesposobnost da osoba preuzme odgovornost

Narcisoidnost je osobina za koju i Brejerova i advokatica Meri Ramos, specijalizovana za porodično pravo i razvode, kažu da može da "predvidi" razvod.

Jedna od ključnih karakteristika narcisoidnosti je tendencija da osoba krivi sve oko sebe. Sudeći prema Ramosovoj, ove osobe ne prihvataju čak ni delimičnu odgovornost, što može da produži konflikt i dovedu do osećaja ozlojeđenosti.

- Viđala sam slučajeve gde je to išlo dotle da će sudija morati bukvalno da odluči ko je kriv tokom brakorazvodne parnice. Ako želite zdravu vezu, naučite da prihvatite odgovornost - poručuje ona.

Egocentričnost

Ako je neko uvek fokusiran na sebe i ne pokazuje empatiju prema partneru, umanjuje partnerova osećanja ili prelazi granice, to će verovatno povećati šanse da dođe do razvoda, smatra psihoterapeut Lora Dabni.

Ova osobina pokazuje da jedna osoba stavlja svoje potrebe ispred partnerovih.

- Osobine narcisoidne ličnosti je teško prevazići ako ne znate kako da se borite sa tim. To bi mogla da bude osobina koja će dovesti do problema u braku ili vezi - tvrdi Dabni.

Patološko laganje

Patološki lažovi će stalno da "iskrivljuju" istinu i na sve načine će braniti to što kažu. Sudeći prema rečima Ramosove, neki od njih čak i veruju u svoje laži.

- To je posebno opasno u tandemu sa narcisoidnim tendencijama, jer će takva osoba ići do neslućenih razmera kako bi izbegla da prihvati odgovornost za svoja dela ili se izvinila za to - kaže ona, što definitivno može da bude uzrok ozbiljnih problema.

Zatvorenost za komunikaciju

Komunikacija je osnov svake zdrave veze. Ramosova kaže da osoba koja odbija da otvoreno razgovara o svojim osećanjima sa partnerima, ili koja čini da se partner neprijatno oseća kada otvoreno govori o tome, ima manje šanse da ostvari zdravu vezu.

Pošto o problemima ne može da se razgovara, ne mogu ni da se reše, tako da je veoma teško održati ovakvu vezu.

Prezaštićenost

Nema baš ništa loše u tome što želite da zaštitite partnera, ali ako počnete da se ponašate prema njemu kao prema detetu, a ne kao prema sebi jednakom, stvari mogu da krenu neželjenom stazom.

- Upoznala sam muževe i žene koje koji kažu da je to što se parner prema njima ponašao kao prema detetu, iako je na neki način slatko, dovelo do toga da se osećaju beznačajno, detinjasto, inkompetentno - kaže Brejer.

Lepo je da se osećate voljeno i da znate da partner brine za vas, ali nije lepo kada vas neko omalovažava i "guši".

"Kada vas partner neprestano tretira kao dete, ta briga koju pokazuje prema vama prestaje da deluje lepo i toplo i počinje da vas nervira".

Opet, bilo koji par može da se raziđe, bez da u tome ikako učestvuju nečije osobine. Iako karakterne osobine ne moraju da budu "prelomne" i okončaju vezu, nije loše da znate koje to osobine često mogu da "najave" razvod, jer to može da vam pomogne da poradite na nekim stvarima u vezi.

2023 © - Vesti online