Utorak 03.08.2010.
13:44
Vestionline

Naomi traži da bude zaštićeni svedok

Naomi u beloj haljini pored Čarlsa Tejlora na večeri kod Mandele te 1997. godine

Mere zaštite koje su zatražili njeni advokati podrazumevaju zabranu otkrivanja informacija o njenom pojavljivanju na sudu, fotografisanje i snimanje, a obično se propisuju svedocima čiji identitet ne može biti otkriven iz razloga državne bezbednosti.


Specijalni sud za Siera Leone je na ovaj način zaštitio veliki broj svedoka u Tejlorovom slučaju zbog straha da bi saveznici bivšeg predsednika mogli da im se osvete.

"Crna gazela“ je zahtev za ulazak u sistem zaštite uložila pošto je dobila poziv za svedočenje, praćen pretnjom kazne za nepoštovanje suda, i to nakon što je godinu dana ignorisala pozive i molbe tužilaca.


Solomon Moriba, portparol suda za Siera Leone rekao je da će sudija razmisliti o zahtevu poznate manekenke.


Tejlor se tereti za ubistva, silovanja, uvođenje ropstva i regrutaciju dece od 1991. do 2001. godine kada je u susednom, dijamantima bogatom Siera Leoneu trajao jedan od najbrutalnijih građanskih ratova u modernoj istoriji.

Optužen je da je naoružavao pobunjenike Ujedinjenog revolucionarnog fronta, poznate po sakaćenju civila, u zamenu za dijamante nađene u područjima pod njihovom kontrolom. Naomi Kembel na sudu treba da svedoči o tome da li je tačno da je 1997. godine na večeri kod Nelsona Mandele od Tejlora dobila na poklon jedan od tih "krvavih dijamanata“.

2024 © - Vesti online