Utorak 03.08.2010.
17:13
Srna

Severni Irci ponovo napadaju policajce

Policija je saopštila da su dva naoružana lica otela taksi vozača i da su bombu sakrili u vozilu, posle čega su taksisti naredili da automobil odveze u centralni deo grada gde je nakon eksplozije pričinjena materijalna šteta na policijskoj stanici i okolnim objektima.

Taksista je o bombi obavestio policiju, koja je saopštila da je neposredno pred detonaciju telefonskim putem primljeno upozorenje. U napadu niko nije povrijeđen.

Napadi, čija je najčešća meta policija, pojačani su od marta 2009. godine kada je disidentska nacionalistička grupa koja se zalaže za ujedinjenje ubila dvojicu vojnika u oblasti Antrim, severozapadno od Belfasta. Ista organizacija ubila je policajca dan kasnije.

Većina analitičara se slaže da disidentske grupe ne predstavljaju pretnju po mirovni sporazum postignut 1998. godine, kojim je uglavnom okončano nasilje između većinskih katoličkih nacionalista i protestantskih unionista, koji žele da Severna Irska ostane deo Velike Britanije. Tokom tridesetogodišnjih sukoba živote je izgubilo više od 3.600 ljudi.

2024 © - Vesti online