Subota 08.12.2018.
14:08 >> 14:49h
Vestionline, Tanjug

Protesti i u Mađarskoj: Nećemo ropski zakon o radu!

EPA/Zsolt Szigetvary
Protesti u Budimpešti protiv "ropskog" zakona o radu

Kritičari ovog predloga taj zakon nazivaju "ropskim", prenosi Rojters. 

Članovi sindikata i njihove pristalice nose transparente sa natpisima kao što su "Protestujemo protiv ropskog zakona" ili "Naterajte svoju majku da radi prekovremeno".

Policija je blokirala glavni trg ispred zgrade Parlamenta, ka kojoj su se na početku protesta kretali demonstranti, čime je naterala učesnike protesta da obiđu centralni deo Budimpešte i da ispune glavnu ulicu koja vodi do Parlamenta.

Premijer Mađarske Viktor Orban izgradio je sistem upravljanja koji njegovi kritičari nazivaju autokratskim, u kojem nameće svoju volju u poslovnom, obrazovnom, sudskom i medijskom sektoru, ali je retkost da veća grupa glasača u Mađarskoj u isto vreme izrazi nezadovoljstvo.

On se poslednji put pred voljom naroda povukao 2014. godine, usled protesta desetina hiljada ljudi zbog planirane takse na promet podataka na internetu.

Predlog zakona o radu podnet je parlamentu ove nedelje i naišao je na oštre kritike, izazvavši najmasovniji protest za više od godinu dana, navodi Rojters.

- Zaista nas pogađa to u kom pravcu idu stvari u ovoj zemlji - rekao je potpredsednik sindikata metalaca Vašaš, koji je dodao da vlada donosi zakone uz vrlo oskudne konsultacije sa onima koje to pogađa.

2024 © - Vesti online