Nedelja 09.12.2018.
06:30
automagazin.rs

Zimski pneumatici u inostranstvu - gde ih morate imati, bez obzira na vremenske uslove?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

S obzirom da su pneumatici jedina dodirna tačka vašeg automobila sa snežnom, ledom prekrivenom, ili mokrom podlogom, važno je da napravite ispravan izbor, naravno u zavisnosti od uslova u kojima najviše koristite vaš automobil. Samo pneumatici, koji na sebi imaju simbol tri planinska vrha i pahulju snega (ili pahulja unutar planine), testirani su za korišćenje u teškim snežnim uslovima.

Kada temperatura padne ispod 7C stepeni, letnji pneumatik čini automobil nebezbednim. Zaustavni put se dvostruko produžava, a kontrola automobila prilikom manevrisanja je veoma loša.

U Srbiji je obaveza korišćenja zimskim pneumatika definisana Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Počeo je da se primenjuje od 4. maja 2012. godine. Upravo u ovom dokumentu su definisane odredbe, koje se odnose na upotrebu zimske opreme u periodu od 1. novembra do 1. aprila.

U skladu sa članom 113 pomenutog pravilnika, u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena pneumaticima za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Tako je kod nas, a kakva pravila važe u evropskim državama?

Zanimljivo je, da u nekim zemljama ne postoji zakonska obaveza korišćenja zimskih pneumatika, a još interesantnije je da su to sledeće zemlje: Island, Velika Britanija, Španija, Irska, Danska, Belgija, Holandija, Francuska, Ukrajina, Kipar. U ovim zemljama, zimski pneumatici nisu obavezni, ali se preporučuje njihovo korišćenje.

Postoje i zemlje u kojima je koriščenje zimskih pneumatika obavezno u navedenom periodu, bez obzira na aktuelne uslove u saobraćaju i stanje puta. Tu spadaju: Norveška, Finska, Rusija, Belorusija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Slovenija.

2024 © - Vesti online