Subota 08.12.2018.
08:18
Radio Slobodna Evropa

Basuener: Kosovska vojska, paravan za dogovor Vučića i Tačija

Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije
Hašim Tači i Aleksandar Vučić sa Federikom Mogerini

Basuener smatra da podrška SAD i protivljenje NATO-a uspostavljanju oružanih snaga ukazuju na nedostatak jedinstvene zapadne pozicije na Balkanu, što otvara prostor za reaktiviranje neostvarenih agenda širom regiona, pa će lančana reakcija biti otvaranje pitanja granica i njihove etnifikacije.

- Koliko ja to razumem, SAD nisu obeshrabrile Kosovo da ne rade na stvaranju vojske, a NATO je kolektivno zauzeo drugačiju poziciju, i ne znam koliko je ovo samo paravan, a koliko jasna politika, ali mislim da vidimo jednu vrstu haotične zapadne reakcije koja omogućava ispoljavanje najgorih impulsa širom regiona - ističe ovaj stručnjak.

- Mislim da se Evropska unija sama zapetljala. Velika Britanija se povukla u odnosu na svoju donedavnu vrlo glasnu poziciju, delom zbog Bregzita, i ne žele da se zamere Evropi jer konačna računica za izlazak još nije gotova, tako da Nemačka stoji sama sa svim kompleksima koje ima oko uloge vođe. Svi lideri u regionu, Vučić posebno, izvukli su zaključke da više nema ruke koja drži sve pod kontrolom. To je posledica - kaže Basuener.

- Što se tiče reakcija iz Srbije na najavu formiranja oružanih snaga Kosova koje su uključivale i pominjanje vojne opcije, verujem da je ovo naduvana drama čiji je cilj da se dozvoli Vučiću i Tačiju da kažu, "našli smo rešenje". Sve donedavno, ovakva vrsta opasne igre ne bi bila dozvoljena, Zapad bi rekao, "ne!". Sada, međutim, nema jedinstvene zapadne pozicije, to je jasno, ali duboko sumnjam da je ovo u stvari dramaturgija - kaže Basuener i zaključuje:

- Kreirate dramatičan osećaj krize i onda kažete, "vratili smo se sa ivice i sad ćemo biti razumniji", pa će čak i oni koji bi inače bili protiv agende za koju se zalažete to videti kao manje lošu nego druge opcije.

2023 © - Vesti online