Petak 07.12.2018.
17:00
Vestionline, Tanjug

Završen festival, najveće interesovanje za "Južni vetar"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Južni vetar" je imao specijalnu projekciju, pre koje je emitovana video poruka koju su glumci na čelu sa Milošem Bikovićem poslali publici u Gračanici. 

Glumica Prištinskog narodnog pozorišta Milica Mandić je zvanično zatvorila festival.

- Festival je održan pod sloganom "Ovde" i ta reč znači da su se na jednom mestu, u Gračanici, našli najbolji filmovi i publika. Jedan zatvoreni svet dobio je mogućnost da podeli vrednosti sa savremenom filmskom produkcijom - istakla je ona.

- Ove godine preskočili smo i granice i ograničenja, savladali smo atmosferu u kojoj se otežano prelaze linije razdvajanja. Zbog svega toga uspeh ovog festivala zasnovan je na činjenici da je jedan gledalac u ovoj sali postao slobodan i oslobođen. Oslobođen je zahvaljujući najboljim filmovima, čudesnim slikama i vrednostima koje su postale deo njegove ličnosti. Zato se mi danas sa dubokim naklonom obraćamo svakom slobodnom pojedincu i umetnosti koja ga je promenila - dodala je Mandić.

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival se održao u organizaciji Evropskog kulturnog foruma i Doma kulture Gračanica, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Za četiri dana festivala prikazano je 14 filmova, a publika je imala priliku da vidi srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropske filmove koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu. 

2024 © - Vesti online