Petak 07.12.2018.
09:45
Vestionline, Tanjug

"Mi investiramo u mir, a Priština u destabilizaciju"

EPA//Valdrin Xhemaj
 

- Naša pozicija je oduvek bila jasna i nedvosmislena po tom pitanju. Apsolutno smo protiv kršenja reyolucije 1244 SBUN i apsolutno smo protiv formiranja tzv vojske Kosova. Tu poruku smo poslali i ovde u skupštini i Albancima i međunarodnoj zajednici. To za nas apsolutno nije prihvatljivo, a naravno očekujemo da bude neprihvatljivo i za međunarodnu zajednicu - kazao je Simić u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, to baca u vodu pokušaj i napore srpskog naroda na Kosmetu koji pokušava da investira u pomirenje, toleranciju i mir, dok sa druge strane, Priština investira u destabilizaciju Kosova i čitavog regiona.

Simić je dodao da kosovski ustav nije realan i da se koristi onda kada je potrebno zastupati

interese pojedinaca i institucija.

Naveo je da će paket zakona, koji će biti pred poslanicima 14. decembra, sigurno prekršiti mnogo ustavnih odredbi.

- Očigledno će da se poštuje samovolja i princip sile, što će naneti štetu i posledice - rekao je Simić.

On je dodao da će srpski poslanici razgovarati sa svim međunarodnim zvaničnicima i organizacijama, zajedno sa državom Srbijom, i da će svima predstaviti da se ugrožava mir i bezbednost.

Prema njegovim rečima, važno je što su mnogi u nekoliko navrata poslali Prištini jasnu poruku da je formiranje kosovske vojske moguće samo u skladu sa ustavom i uz opšti konsenzus poslanika iz nevećinske zajednice.

Simić je takođe komentarisao najavu da će Rustem Mustafa biti prvi komandant OVK koji će se naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu istakavši da očekivanja srpskog naroda nisu velika jer otkako je kosovska skupština 3. avgusta 2015. godine donela odluku o formiranju Specijalnog suda, nije bilo nikakvih rezultata.

On je napomenuo da je važno zaštiti ključne svedoke u nekim postupcima i procesima, a srpski narod ima jasnu poruku da nema budućnosti i prosperiteta bez pravde.

2024 © - Vesti online