Petak 07.12.2018.
01:16
Vestionline, b92.net

Ambasador na Kosovu: Neki su pogrešno shvatili da SAD traže promenu granice

Screenshot
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet

- Novi šefovi u Vašingtonu su se potrudili da objasne da smo zainteresovani za sporazum koji je dogovoren dobrom voljom između strana - istakao je on.

Ambasador je rekao da "SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano".

- Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga - rekao je Kosnet i istakao da su Kosovo i Srbija dve suverene države.

"Mi ćemo uvek podržati Kosovo", kazao je američki ambasador, "iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova".

"Ali ćemo podržati Kosovo u naporima za uspostavljanje mira, prosperiteta, pravde u zemlji i regionu", kazao je Kosnet i dodao da je značajno istaći da su SAD spremne da podrže strane za održivo i obostrano korisno rešenje, ali da one, SAD, "ne pišu scenario" za to.

2024 © - Vesti online