Četvrtak 06.12.2018.
20:57
B.C.

Čarolija vredna 100 miliona dolara

Sydney New Year's Eve
 

- Nova godina je jedan od događaja koji nas okuplja sve zajedno u našoj različitosti, celokupnu multikulturalnu zajednicu i hiljade inostranih gostiju. Doček takođe stavlja Sidnej na mapu sveta i doprinosi australijskoj ekonomiji sa više od 100 miliona dolara - kazala je gradonačelnica Mur u obraćanju medijima ispred Sidnejske opere.

Ovogodišnji program uključiće i video projekciju čuvenih australijskih plaža i smeđeg bespuća "petog kontinenta" na Lučkom mostu. Najpoznatiji predeli biće uključeni u vizuelnu animaciju, a sve će pratiti poznata australijska muzika. Sat pre ponoći začuće se čuvena pesma "Great Southern Land" u interpretaciji pop dueta "Client Liaison", koji će biti centralni gosti proslave.

Australijsko autohtono nasleđe biće takođe predstavljeno kroz animiranu projekciju vode, ptica, riba i biljaka. Ukupna cena dočeka 2019. godine je 5,78 miliona dolara, a tokom proslave biće ispaljeno 35.000 "kometa" i 13.000 drugih raketa koje će obasjati nebo iznad grada. Sve u cilju što boljeg dočaravanja teme dočeka Nove godine, pod nazivom - Puls Sidneja.

Direktor pirotehničkog dela programa Fortunato Foti najavio je da će ove godine boje biti ključne u sklopu vatrometa, a ne kao do sada eksplozije raketa na nebu. Dominiraće tonovi leta - boja limete i boja kajsije.

- Naša tema "Puls Sidneja" inspirisala je nove efekte vatrometa. Prvi put imaćemo pulsirajući vatromet koji ćete videti u novom, dramatičnom obliku zvezda na nebu. Boje limete i kajsije učiniće da čitav šou dobije posebnu svetlost - istakao je Foti.

Motre sa zemlje, vazduha i vode

Posebna pažnja tokom organizacije dočeka Nove godine biće posvećena bezbednosti posetilaca. Kroz Sidnej će patrolirati policija u uniformama, ali i u civilu, kao i specijalne snage. Svi oni imaće zadatak da paze na više od milion ljudi, koliko se očekuje na ulicama Lučkog grada u noći 31. decembra.

Vršilac dužnosti komesara policije Novog Južnog Velsa Karen Mekarti najavila je da će snage javnog reda biti aktivne na zemlji, u vazduhu i na vodi.

- Policija neće tolerisati kriminalno i antidruštveno ponašanje. Najvažnije u novogodišnjoj noći je ponašati se odgovorno, znati svoje granice, paziti na sebe i druge i, naravno, dobro se provesti - istakla je Mekartijeva.

2024 © - Vesti online