Četvrtak 06.12.2018.
17:05
Tanjug, Vestionline

Han: Takse su pokazale koliko je i dalje krhka situacija

EPA/Malton Dibra
Johanes Han

Han je, na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču, objasnio da je uvođenje taksi od strane Prištine potvrdilo koliko je još uvek krhka situacija u regionu.

On je, govoreći o proširenju EU, istakao da je malo verovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prvi i šesti ima realnu perspektivu.

Istovremeno je podvukao da EU ne želi da uvozi nerešene sporove.

- Svaka zemlja mora rešiti bilateralne konflikte sa svojim susedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja - objasnio je Han.

Jasan stav EU po tom pitanju, prema njegovim rečima, već je izazvao "dinamiku", ukazujući na primer rešavanja spora oko imena Makedonije.

Kritiku je Han uputio pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.

- Često se stiče uticak da su uhvaćene ''male ribe'', dok se gotovo ništa ne čuje o delovanju protiv ''velikih riba'' na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji, koja funkcioniše na način kakav bi se želeo u brojnim oblastima - kazao je Han aludirajući na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog koji je pobegao u Mađarsku.

Han je apelovao na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu.

Podsetio je da je slogan EU "ujedinjeni u diverzitetu", dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno.

Na skupu u Beču učestvovali su i predstavnici sindikata sa Zapadnog Balkana koji su ukazali da je najveći problem regiona odliv mozgova, kao i težak položaj sindikata.

2024 © - Vesti online