Četvrtak 06.12.2018.
16:02
Vestionline

"Figaro": Evo zašto Putin dominira

EPA/Sergei Chirikov
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Već dugi niz godina Rusija uspešno nastupa na međunarodnoj areni, a takav geopolitički uspeh moguć je zahvaljujući Putinovom znanju geografije, predmetu kojem na Zapadu ne posvećuju dovoljno pažnje, ističe list. Upravo poznavanje geografskih i kulturnih osobina različitih država, kao i kvalitetno rukovodstvo, omogućilo je Putinu uspeh. 

Kao primer "Figaro" navodi predlog ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačova da Rusija snabdeva Indoneziju svinjetinom, na šta je Putin odmah odgovorio da je plan osuđen na neuspeh jer je to meso poslednje što je potrebno pretežno muslimanskoj Indoneziji. Putin zna dobro geografiju zahvaljujući sovjetskom obrazovnom sistemu i svemu što je naučio u KGB-u. 

Takođe, ruski lider je, podseća "Figaro", predsednik Pokroviteljskog saveta Ruskog geografskog društva, na čijim sednicama ponekad učestvuje. Predsednik Rusije ima veliku prednost u odnosu na zapadne kolege upravo zbog svog znanja, odnosno njihovog neznanja geografije. 

U američkim školama geografija nije obavezan predmet, a u Francuskoj joj posvećuju malo pažnje, pošto se na Zapadu više bave ekonomijom. Francuski list navodi primer bivšeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija i američkog predsednika Džordža Buša mlađeg, koji nisu razlikovali sunite od šiita. 

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp "brka" Austriju i Australiju, dodaje se u tekstu.

2024 © - Vesti online