Četvrtak 06.12.2018.
15:25
www.dw.com

Pismo Mogerinijevoj: Hrvatska se meša u BiH!

pixabay.com
 

Navodi se da tri bivša visoka predstavnika u Bosni i Hercegovini izražavaju duboku zabrinutost "zbog kontinuiranog mešanja Hrvatske u političku situaciju u BiH", što se, kako su napisali u otvorenom pismu, "vidi u nedavnim pokušajima predstavnika hrvatske vlade da ospore legitimnost izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH".

DW prenosi da se Švarc-Šiling, Ešdaun i Bilt pri tom pozivaju na "pogrešne interpretacije" vladajuće stranke u Hrvatskoj - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i istoimene partije u BiH (HDZ BiH) u pogledu presude Ustavnog suda BiH iz 2016, a kada je u pitanju izmena Izbornog zakona, koja je poznata kao "slučaj Ljubić".

Oni smatraju da je "u posleratnoj Bosni i Hercegovini važno forsiranje umerenih snaga i kandidata upravo zato da bi mogli da ih biraju svi građani BiH".

Bivši visoki predstavnici od Federike Mogerini traže da se vlastima u BiH poruči da je prioritet formiranje vlade BiH, ali i da se jasno kaže da su granice BiH nepromenljive, i da Hrvatska ne bi smela da se meša u unutrašnje poslove susedne zemlje.

Dojče vele podseća na raniju izjavu Švarc-Šilinga datu nemačkom međunarodnom medijskom servisu, u kojoj je osudio izjave poslanice poslanice Hrvatske u Evropskom parlamentu iz redova HDZ Željane Zovko da su Erdogan i Islamska zajednica BiH uticali na izbore, a posebno na izbor hrvatskog člana Predsedništva Komšića.

Navodi se da je Zovko takođe ocenila da je Komšićev izbor nelegitiman i da su time ugrožena prava Hrvata, što je po oceni DW diglo prašinu u regionu.

Švarc-Šiling (CDU), bivši ministar u vladi Helmuta Kola, koji je deset godina bio i međunarodni medijator za BiH i koji je upoznao situaciju u opštinama BiH, ocenio je da se iza tih izjava krije nacionalizam i jasna namera da se stvori treći entitet.

2024 © - Vesti online