Četvrtak 06.12.2018.
10:37
Vestionline, Sputnjik

SAD se pripremaju za ulazak vojnih brodova u Crno more

pixabay.com
Ulazan ratnih brodova SAD u Crno more mogao bi da poveća tenzije sa Rusijom

Ovaj mogući potez dolazi nakon incidenta u Kerčkom moreuzu od 25. novembra kada su ukrajinski ratni brodovi ušli u teritorijalne vode Rusije kršeći međunarodno pravo. Ruske vlasti zaplenile su brodove nakon što su oni odbili da odgovore na zakonite zahteve da se zaustave i zadržale 24 mornara koji su se na brodovima nalazili, preneo je Si-En-Env pozivajući se na tri vladina izvora. 

Zahtev će američkoj mornarici omogućiti da uđe u ovu oblast, ali to ne znači da će ove akcije biti preduzete, istakli su izvori.

Mediji navode da bi ovaj potez mogao potencijalno da poveća tenzije između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Vašington je pozvao Moskvu da oslobodi mornare i vrati zadržane brodove Ukrajini. Američki predsednik Donald Tramp odlučio je da otkaže sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G20 u Argentini nakon što je dobio izveštaj o kerčkom incidentu.

Putin je ovaj incident nazvao unapred pripremljenom provokacijom kao izgovor da se u Ukrajini uvede ratno stanje pre predsedničkih izbora u zemlji. Ratno stanje moglo bi da utiče na kampanju koja treba da počne krajem decembra, usled pada rejtinga predsednika Petra Porošenka, dodao je Putin.

2024 © - Vesti online