Četvrtak 06.12.2018.
20:10
Ž. Marković - Vesti

Složni u obnovi hrama

Ž. Marković
Veliki odziv: Meštani Pasjana na humanitarnoj večeri

- Ovo je prvo naše humanitarno veče i kao domaćinu, veoma mi je drago, da smo se okupili u ovakvom velikom broju. Večeras ima više od 130 ljudi iz našeg sela, a ima i naših prijatelja, koji su iz drugih sela, ali najviše je nas poreklom iz Pasjana. Svi smo složni i sakupićemo pomoć za kompletno uređenje naše crkve, koja je jedna od najstarijih na Kosovu i Metohiji - kaže Ivica Dimitrijević, domaćin humanitarne večeri.

Tokom večeri prikupljeno je 3.000 franaka, a svoj doprinos tome dale su porodice Jancić, Gojković, Gostić, Arsić, Vasić, Stojanović, Kostić, Stanković, Gužvić, Ristić, Dimitrijević, Stevanović, Lukić, Marković, Perić, Stojković, Vujić i druge . Oni su došli iz svih krajeva Švajcarske - Ciriha, Lucerna, Bazela, St. Galena, Soloturna, Friburga, Šafhauzena i drugih gradova.

Udruženje meštana Pasjana je osnovano 25. juna 2017. i za sada broji 75 članova. Do sada su sakupili 17.360 franaka i 4.892 evra i obnovili su kompletnu crkvu, dvorište, rasvetu i kanalizaciju. Ostalo je još da se ogradi crkveno dvorište u dužini od 540 metara, za šta je potrebno oko 25.000 evra.

Miloš Arsić, predsednik ovog udruženja ističe da su Pasjane najveće selo u Kosovskom Pomoravlju i da je u Švajcarskoj više od 100 porodica.

- Slučajno smo se sastali prošle godine, sveštenik Dalibor Kojić, sadašnji blagajnik Milan Vujić, Aleksandar Đorđević, Petar Cvetković i ja. Na tom susretu smo došli na ideju da oformimo humanitarno udruženje meštana Pasjana koji žive u Švajcarskoj. I eto posle godinu dana poznaje se naš rad što se tiče sređivanja crkve u selu. A nastavićemo i dalje da pomažemo našim ljudima na Kosmetu - kaže Arsić.

Besplatna sala

Moramo napomenuti da je Stojan Stevanović, vlasnik hotela Kristal besplatno dao salu za organizovanje ove humanitarne večeri.

2024 © - Vesti online