Sreda 05.12.2018.
21:36
Tanjug, Vestionline

Francuska vlada odustala od povećanja poreza na gorivo 2019.

Arhiva
 

Filip je poslanicima u francuskom parlamentu rekao da se "od povećanja poreza sada odustaje" u budžetu za 2019. godinu i poručio da je vlada "spremna za dijalog", prenosi AP.

O budžetu se može ponovo pregovarati i može se prilagođavati tokom godine.

Neimenovani zvaničnik Jelisejske palate rekao je danas američkoj agenciji da je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja poreza na gorivo usled strahova od novog nasilja, nakon višenedeljnih protesta širom zemlje i najgorih nereda u Parizu posle više decenija.

Makron je danas tražio od svih političkih stranaka i sindikata da apeluju na smirenost posle nasilja prošlog vikenda, dok Jelisejska palata strahuje od "velikog nasilja" na narednim demonstracijama u Parizu, zakazanim za subotu, prenose francuski mediji.

Francuska Nacionalna skupština je večeras usvojila mere koje je Filip objavio kao odgovor na krizu sa "žutim prslucima", posle petočasovne rasprave.

Predmet rasprave je bila premijerova deklaracija o "ekološkoj fiskalnosti i njenim posledicama po kupovnu moć" i, pre svega, odustajanje od povećanja poreza na gorivo u budžetu za 2019. i zamrzavanja cena gasa i struje tokom ove zime.

2023 © - Vesti online