Sreda 05.12.2018.
17:15
Vestionline, Tanjug

Haradinaj otkrio zašto Kosovo formira vojsku

EPA/Malton Dibra
Ramuš Haradinaj

Kako je prenela tv Kljan Kosova, izjave srpskih zvaničnika da Priština formira vojsku da bi "okupirala" sever Kosova, Haradinaj smatra propagandom i dodaje da za Prištinu "nema razlike između severa i juga Kosova".

On je pozvao pripadnike srpske zajednice da postanu deo bezednosnih snaga Kosova.

- Netačno je da formiramo vojsku za sever. Naša vojska će pomagati u održavanju mira u državama kao što su Irak i Avganistan, a ne radi zauzimanja svoje teritorije na severu - rekao je Haradinaj, preneo je Zeri onlajn.

Prema najavama privremenih prištinskih institucija, odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku parlament će glasati 14. decembra.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je ranije danas da namera Kosova da trasnsformiše svoje bezbednpsne snage u vojsku dolazi u pogrešeno vreme, da je suprotna preporukama mnogih NATO članica i da može imati ozbilje posledice po evroatlantske integracije Prištine.

NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i svaka transformacija mora da bude u skladu sa Ustavom, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanaka zemalja članica Alijanse.

2024 © - Vesti online