Četvrtak 06.12.2018.
06:30
J. Milutinović

Najposećenija lepotica Rima: Fontana di Trevi

pixabay.com
Fonatna di Trevi je najposećenija destinacija u Rimu

Fontana di Trevi je nastala 1700-ih i sagrađena je po narudžbini pape Klimenta XII, a radovi na njoj trajali su 30 godina. Nikola Salvi, arhitekta koji je radio na fontani, nije dočekao da vidi svoje umetničko delo jer je umro pre završetka fonatne.

Na konkursu za izgradnju fontane pobedio je Alesandro Galilej, ali narod nije želeo da fontanu projektuje Firentinac, pa je projekat poveren Salviju. Izgradnja je počela 1732. godine. Budući da je Salvi umro 1751. godine, nakon njegove smrti skulptor Pjetro Braki nadgledao je radove do njihovog okončanja 1762. godine.

pixabay.com
 

Fontana se nalazi na mestu gde se ukrštaju tri puta, zbog čega je i dobila ime Di Trevi. Ovo je krajnja tačka dva drevna akvadukta Aqua Virgo i Aqua Vergine. Legenda kaze da su akvadukti dobili imena po predivnoj devojci koja je vodila vojnike do izvora koji se nekada nalazio baš na ovom mestu. Akvadukt je bio ključni izvor vode za centar Rima i njegova javna kupatila.

Prema verovanju, u fontanu treba baciti novčić levom rukom preko desnog ramena i to dok ste okrenuti leđima, da biste se ponovo vratili u Večni grad. Ova tradicija postala je popularna 1954. godine zahvaljujući komediji "Tri novčića u fontani" ali bila je prisutna i pre nje.

pixabay.com
 

Prvobitno verovanje bilo je da čaša vode iz ove fontane znači dobru sreću i brz povratak u Rim. Vremenom je ova legenda evoluirala u bacanje novčića preko ramena, a ako slučajno ubaciš dva znači da ćeš se zaljubiti. Tri novčića u fontani znači da ste spremni za brak.

pixabay.com
 

Svaki turista koji poseti Rim i Fontanu di Trevi prema tradiciji ubacuje novčić u fontanu. Svakog dana članovi humanitarne organizacije sakupe oko 3.000 evra. Voda se zaustavlja na sat vremena, novac se sakuplja i u džakovima odnosi dalje. Sve nadzire policija, a lokalnim stanovnicima i turistima je strogo zabranjeno sakupljanje novčića iz fontane. Godišnje se sakupi preko million evra koji se koriste za kupovinu hrane i organizaciju manifestacija za najugroženije.

Restauraciju ove velelepne barokne građevine urađena je uz pomoć donacije modne kuće Fendi. Započeta je juna 2014. godine i trajala je 16 meseci. Restauracija je koštala preko dva miliona evra. 

2024 © - Vesti online