Sreda 05.12.2018.
15:13
Vestionline, Tanjug

Putin upozorava SAD: Ako vi proizvedete rakete i mi ćemo

EPA/Anatoly Maltsev
Vladimir Putin upozorava Ameriku

Prema rečima predsednika Rusije, odluka SAD da se povuku iz INF-a znači da su tamošnje vlasti odlučile da SAD moraju da poseduju oružje zabranjeno u okviru sporazuma.

- Mi ćemo uraditi isto - poručio je Putin, prenosi AP.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo juče je postavio Rusiji ultimatum od 60 dana po pitanju INF, iznevši tvrdnje da Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Kako je rekao, više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, prenosi Rojters.

Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a koji će trajati šest meseci.


Na Pompeove tvrdnje reagovala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, odbacivši tvrdnje SAD da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

- Rusija se strogo pridržava sporazuma i američka strana to zna - rekla je Zaharova, prenosi AP.

Američki predsednik Donald Tramp je krajem oktobra saopštio da će se Vašington povući iz INF-a zato što ga je Rusija navodno već prekršila. Zvanična Moskva demantovala je ove navode.

INF je stupio na snagu 1. juna 1988. godine i odnosi se na rakete srednjeg dometa (1.000 - 5.000 kilometara) i na rakete kratkog dometa (500 - 1.000 kilometara).

2024 © - Vesti online