Četvrtak 06.12.2018.
01:30
Vestionline

Mobilni internet stigao na Kubu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Skoro polovina od 11,2 miliona stanovnika Kube ima mobilne telefone, ali neće svi moći da priušte sebi mobilni internet, izveštava Rojters. 

U informativnoj TV emisiji emitovanoj kasno u utorak, direktori Etecsa-e su objavili razne jednomesečne pakete, počev od onog od 600MB po ceni od sedam dolara do paketa od 4GB za 30 dolara. Ukoliko korisnik ne želi paket, 100MB će ga koštati 10 dolara. 

Tu cenu sebi neće moći da priušte mnogi Kubanci jer je prosečna plata u državi oko 30 dolara mesečno, i mnogo ljudi se oslanjaju na doznake od rođaka iz inostranstva ili rade dopunske poslove kako bi "pojačali" porodični budžet. 

Kuba je znatno zaostajala iza većine zemalja u pristupu vebu, kako zbog nedostatka gotovine, tako i zbog dugogodišnjih trgovinskih sankcija SAD-a i zabrinutosti zbog protoka informacija. 

Do 2013. godine, internet je uglavnom bio dostupan samo ljudima u turističkim hotelima na ostrvu. Međutim, vlada je od tada povećanje povezanosti postavila kao prioritet, uvodeći sajber-kafee i punktove za Wi-Fi pristup na otvorenom prostoru, započevši lagano priključivanje domaćinstava na veb. 

Kubanski predsednik Migel Dijas Kanel, koji je u aprilu nasledio Raula Kastra na toj funkciji, zagovara veću povezanost zemlje ističući potencijal interneta za rast ekonomije, kao i mogućnosti da Kuba bolje brani svoju revoluciju onlajn. 

On je u oktobu otvorio nalog na Twitter-u, u čemu su ga sledili brojni državni funkcioneri, dodaje britanska agencija.

2024 © - Vesti online