Sreda 05.12.2018.
12:10
Vestionline, b92.net

Poruka: Opasan korak

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 danada ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. U suprotnom, rekao je Pompeo, SAD će napustiti sporazum. Kako je rekao, Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Međutim, Generalštab ruskih oružanih snaga smatra planove SAD da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa opasnim korakom koji bi mogao negativno da utiče na bezbednost čitavog sveta i obećava da će na to odgovoriti. 

- Smatramo ovo veoma opasnim korakom koji može negativno da utiče na evropsku bezbednost, ali i na stratešku stabilnost u celini… Situacija u oblasti kontrole naoružanja značajno se zakomplikovala -  izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov stranim vojnim atešeima, preneo je portal Sputnjik. 

Raskidajući još jedan sporazum (2001. godine SAD su se povukle iz sporazuma o protivraketnoj odbrani), Sjedinjene Američke Države "pokušavaju da prebace krivicu na Rusiju, koja navodno krši svoje obaveze", istakao je general Gerasimov. 

- Realna slika je sledeća. Od 2000. godine pozivamo Amerikance da prekinu praksu upotrebljavanja raketa-nišana koje imitiraju balističke rakete srednjeg i kratkog dometa prilikom testiranja sistema protivraketne odbrane, što je zabranjeno Sporazumom - podsetio je Gerasimov. 

Osim toga, prema njegovim rečima, u Rumuniji i Poljskoj su raspoređeni univerzalni lanseri MK-41 koji mogu da lansiraju krstareće rakete srednjeg dometa, "što direktno krši obaveze prema Sporazum o likvidaciji raketa". Postoje i drugi problemi o kojima je Rusija "više puta govorila svojim američkim kolegama", naglasio je Gerasimov.

- S obzirom da se u sali nalaze zvanični predstavnici stranih vojnih ministarstava, želeo bih da preko vas prenesem vašim liderima da ukoliko Sporazum o likvidaciji raketa bude raskinut, to neće ostati bez odgovora sa naše strane - precizirao je Gerasimov. 

- Vi kao vojni stručnjaci treba da shvatite da neće teritorija Sjedinjenih Američkih Država, već zemlje u kojima su raspoređeni američki raketni sistemi biti objekti kontranapada Rusije - rekao je on. 

- Aktivnost SAD usmerena je na očuvanje svoje dominantne uloge u svetu i isključivanje drugih zemalja iz konkurencije, ova aktivnost predstavlja jedan od glavnih destruktivnih faktora koji otežavaju međunarodnu situaciju- izjavio je Gerasimov. 

On je napomenuo da upravo u ove svrhe Vašington i njegovi saveznici preduzimaju sveobuhvatne, usaglašene mere za obuzdavanje Rusije i diskreditovanje njene uloge u međunarodnim pitanjima. 

Gerasimov je dodao da je završeno stvaranje čvrstog radarskog polja blizu granica Rusije, što garantuje otkrivanje balističkih raketa iz svih pravaca.

2024 © - Vesti online