Četvrtak 06.12.2018.
00:20
Ekipa "Vesti"

Bez stana zbog tuđeg duga

pixabay.com
 

Licitacija je i drugi put odložena, a agonija ove žene produžena. Zato, savetuje naše u dijaspori da "otvore četiri oka", ako reše da pazare nekretninu u domovini.

Pored naše sagovornice, bilo je još četiri kupca stanova u istoj zgradi i svi su doživeli ne mali šok 2015, kada im se na vratima pojavio izvršitelj.

- Iako imam kupoprodajni ugovor overen u sudu i izvršena je predaja apsolutnih prava, poverilac je meni i ostalim kupcima iza leđa vodio izvršni postupak na zgradi u Lenjinovoj 7A i lažno nas predstavio kao treća lica u tom postupku - objašnjava kako su njihovi stanovi dospeli na sud, iako se investitor ne vodi kao vlasnik stanova, već samo ima pravo korišćenja na parceli.

Pritom, ističe da ona i ostali kupci kao "treća lica" ne mogu da učestvuju u tom postupku.

- Pritom je poverilac uzeo dva lokala u prizemlju i višak para 1,6 miliona dinara uplatio u depozit suda, umesto da ih uzme na ime tog duga i namirenje je nastavljeno stanovima - priča Zvezdana kako je došlo do licitacije njenih kvadrata.

Čudni su joj bili potencijalni kupci stanova, jer su se složili sa cenom nekretnine, uplatili depozit od deset odsto za licitiranje, ali su ih kupili.

- Stanovi su otišli istom čoveku kao i lokali, a saznali smo da on radi za sud u Požarevcu - objašnjava Zvezdana.

Nejasno joj je, kako kaže, što je preostali dug manji od 5.000 evra nikako da se namiri, pa je pored njenog stana popisano i pet garsonjera.

- Neverovatno je i da rade na slučaju dva izvršitelja, privatni i sudski i da iako je zakon isti za sve, prvi je obustavio izvršenje prodaje na nekim od garsonjera, a drugi samo ide na prodaju stanova - kaže ona.

Zakon sa "crnim rupama"

U organizaciji Krov nad glavom objašnjavaju da je status trećeg lica, crna rupa u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju.

- Onemogućuje ravnopravno učešće u sudskom postupku i zaustavljanje izvršenja na osnovu prigovora da je osoba zapravo vlasnik, a ne treće lice, zbog čega Zvezdana ne uspeva da uđe u proces dokazivanja vlasništva. Predložila je da se preostali dug investitora od oko 5.000 evra namiri iz druge imovine čiji je zaista vlasnik, ali joj podneske kao trećem licu ignorišu - kažu oni.

Igra živaca

- Ne spavam kako treba već tri godine i pod stalnim sam stresom. Znam da ljudi iz dijaspore vole da imaju nekretninu u domovini, pa bih poručila onima koji nameravaju da kupuju da provere sve do najsitnijih detalja da im se ne desi kao nama ovoj zgradi, da smo na sudu, a da ne znamo. Nema obaveze da se poziv suda da građanima lično, pa ni načina da sazna da je dospeo na sud, već to mora da proverava na sudskoj oglasnoj tabli, a kad tamo dospe nema više spasa - priča Zorana.


 

2024 © - Vesti online