Utorak 04.12.2018.
19:39
G. Anđelić - Vestionline

I treneri su živa bića - raduju se golu kao deca: Klop, Murinjo, Maradona, Prosinečki... (VIDEO)

EPA/ Peter Powell
Klopov osmeh od uva do uva posle Liverpulove pobede protiv Evertona

Duel gradskih rivala Liverpula i Evertona, koji je bio njihov stoti na Enfildu gledano po utakmicama u engleskom prvenstvu, imao je ORIGInalan završetak. Mreža se zatresla samo jednom i to duboko u nadoknadi vremena kada se belgijski napadač Divok Origi našao u pravo vreme na pravom mestu.  

Taj kasni pogodak, kojim su "redsi" uzeli tri boda, doveo je njihovog trenera Nemca Jirgena Klopa u ekstazu. Pomahnitalo je od radosti trčao po igralištu, deleći je prvo s brazilskim golmanom Alisonom koga je prihvatao u zagrljaj. Možda će kaznom i da plati cenu neobuzdanoj sreći, ali to bi bila samo birokratska sankcija naspram ljudskog izliva osećanja koje izazove njegovo veličanstvo gol.

Nije Klop ni prvi ni jedini koji se tako poneo. Sledećim pregledom daćemo za pravo i drugim trenerima koji su se iskonski radovali uspehu kao deca.

Žoze Murinjo

Portugalski stručnjak je zaslužio nadimak Posebni i po naročitom radovanju u nekoliko prilika koje su upamćene. Baš nedavno, kada je Mančester junajted stigao do pobede s 1:0 kasnim golom, u utakmici Lige šampiona s Jang bojsom na Old Trafordu koja ga je kolo pre kraja uvela u osminu finala, Murinjo je varvarskom srećom dočekao pogodak Belgijanca Felainija. 

Pošto mu je pao kamen sa srca, često osporavani trener u ovoj sezoni je dohvatio prvo što mu je došlo pod ruku, a to su bile plastične flaše s vodom pored terena, da ih baci o tle snagom drvoseče. 

Kada je bio trener Intera, kojem je 2010. doneo prvu titulu prvaka Evrope posle 45 godina, italijanski tim se u polufinalu sastao s Barselonom, važećim prvakom. U Milanu je pobedio s 3:1, a u revanšu na Nou Kampu je odoleo pošto je Đerar Pike u 84. minutu postigao, ispostavilo se, jedini gol na meču. Klopvo trčanje po terenu najviše je i podsetilo na Murinjov galop od sreće po Barseloninom igralištu na kraju utakmice. "Tiki-taka" Đozepa Gvardiole je poklekla pod pragmatizmom Posebnog.

Šest godina pre toga proslavio se s Portom. Njemu je doneo drugu titulu evropskog klupskog prvaka (prva 1987). U prvom sudaru na ispadanje portugalski tim se u osmini finala sastao s Mančester junajtedom. Pobedio ga je na svom terenu s 2:1, ali su "crveni đavoli" u revanšu imali kartu za četvrtfinale u rukama. Vodili su s 1:0 sve dok Kostinja nije dao gol za Porto u poslednjem minutu. Na scenu je stupio Murinjo...

Maradona

Slavni argentinski as, koji je danas trener u Meksiku, jednom je bio i selektor. Predvodio je od novembra 2008. do jula 2010. reprezentaciju s kojom je 1986. kao igrač bio svetski prvak. Argentini nisu cvetale ruže u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi 2010. Plasman je izboren u samom finišu, a vrlo značajna za to bila je pobeda u pretposlednjem kolu protiv Perua s 2:1.

Po jakoj kiši u Buenos Airesu pobedonosni pogodak na Riverovom Monumentalu dao je napadač Martin Palermo u drugom minutu nadoknade vremena. Maradona je taj gol dočekao klizajući se po mokroj travi na stomaku. 

Robert Prosinečki  

Veliki Žuti, Zvezdina igračka legenda, bio je i njen trener od decembra 2010. do avgusta 2012. Nije uspeo da prekine Partizanovu prevlast u prvenstvu, ali je ipak otišao s jednim trofejem.

Osvojen je nacionalni kup za 2012. pobedom protiv čačanskog Borca u finalu u Kruševcu, a u polufinalu Zvezda je bila uspešnija od "večitog rivala" u obe utakmice. I u revanšu na Partizanovom stadionu bilo je 2:0. Kada je Darko Lazović u 63. minutu doveo Zvezdu u vođstvo s 1:0, bilo je jasno da je njena zaliha nedostižna. Počeo je Robijev trijumfalni marš.

Alan Pardju

Engleski trener je upamćen po densu sreće u finalu FA kupa 2016. Njegov Kristal palas se posle 26 godina našao u meču za trofej u najstarijem nacionalnom klupskom takmičenju na svetu. Mančester junajted je poveo na Vembliju, a izjednačujući pogodak u 78. minutu doneo je londonskom timu produžetke. Pardju se pokretima tela poneo kao da je zavodnik u diskoteci. Trofej je ipak pripao "crvenim đavolima".

Tri godine ranije Pardju je bio trener Njukasla. Meč s Fulamom na Sent Džejms parku došao je u trenutku borbe za opstanak u Premijer ligi. Vrlo značajna pobeda izvojevana je kasnim pogotkom Papisa Sisea. Sasvim dovoljno za još jedan Pardjuov šou.

Grejem Sunes

Škotski trener je predvodio Galatasaraj u sezoni 1995/96. Uzeo je turski kup, a u finalu je protivnik bio najljući mogući - gradski rival Fenerbahče. U prvom meču Galatasaraj je na svom stadionu pobedio s 1:0. U uzvratnoj utakmici Fenerbahče je s 1:0 obezbedio produžetke, ali je u dodatnih pola sata Galatasaraj postigao gol koji mu je doneo trofej.

Sunes je na kraju meča dohvatio navijačku zastavu klupskih boja. Uz burno negodovanje protivničkih pristalica ona je bila zabodena nasred igrališta. Sunesov prst u oko.

Bonus: Italijan Paolo di Kanio je temperament iz igračkih dana umeo da prenese i u onih samo pet meseci 2013. koliko je bio trener Sanderlenda - pad na kolena u stilu rok zvezde u ekstazi.

2024 © - Vesti online