Utorak 04.12.2018.
21:50
Vestionline, Tanjug

Žuti prsluci sprečili Makrona da dođe i izvini se SRB

Tanjug/AP
Nemiri na ulicama Pariza

- Sada ćemo videti da li je ovaj incident zapravo sukob kratkog daha ili je reč o promeni istorijskog sećanja - rekao je Buison danas na međunarodnoj konferenciji “Zapadni Balkan i EU:Povratak realpolitike?” 

On je istovremeno ocenio da bi napuštanje komemoracije u Parizu 11. novembra srpskog predsednika Aleksandra Vučića bio veliki rizik po stav Francuske po pitanju Kosova i francuskih investicija u Srbiji. 

- Još nije sasvim jasno da li je pozicija srpskog predsednika Vučića na komemoraciji u Parizu povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata bila incident, greška protokola ili smisleno činjenje - kaže Buison. 

On kaže da je Vučić mogao da ode sa komemoracije u Parizu, ali da nije hteo da pravi skandale. 

- Bilo je mnogo razloga da Vučić otrpi takvo poniženje - ističe Buison i podseća da je zvanični stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da je posredi greška protokola. 

- Smatram da se problem u mladim ljudimai neiskusnim ljudima koji slabo poznaju svetsku istoriju, a koje je Emanuel Makron uveo u svoj kabinet kada je pobedio na predsedničkim izborima.

- Da je šef protokola znao za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu sigurno ne bi dopustio da Bernar Kušner izlobira za takvu poziciju Hašima Tačija - rekao je Buison. 

Buison smatra da u Francuskoj svaka porodica ima nekog ko je učestvovao u Velikom ratu I na osnovu toga svako zna za ulogu Srbije u Prvom svetskom ratu. “Srbija je tokom Prvog svetskog rata bila naš mali brat koji je izgbuo 1, 2 miliona stanovnika, a sada je postavljamo u poziciju mučenika”, dodaje Buison.

Govoreći o raspadu socijalističke Jugoslavije, Buison se prisetio da su tokom sedamdesetih i osamdesetih francuske novine optuživale Hrvate, Slovence i Albance za nacionalnizam, da bi se kasnije, početkom devedesetih, promenila teza u kojoj je srpski nacionalizam najveći krivac za raspad zajedničke države. Takođe dodaje da je veliku uloga u građenju stava Francuske po pitanju Kosova imao francuski list ”Le Mond”. 

- Oni su krajem osamdesetih pisali da je 300. 000 Srba pobeglo sa Kosova i Metohije jer imaju probleme sa svojim susedima Albancima, da bi isti taj list kasnije zamenio teze i pisao o politici aparthejda koju sprovode Srbi na Kosovu, upoređujući stanje na Kosovu sa situacijom u Južnoj Africi - kaže Boison. 

Buison je rekao da je reč “aparthejd” bila korišćena od strane Albanaca na Kosovu kada su opisivali odnos sa Srbima tokom devedesetih, a koju su citirali francuski mediji.

- Skandalozno je da se koristi reč aparthejd,a to su uglavnom radili politički militanti na Kosovu - kaže Buison. 

On objašnjava da Albanci jednostavno samovoljno nisu hteli da idu na državne univerzitete, da su pohađali privatne univerzitete i osnivali paralelne institucije.

Pominjajući u svojim zaklučcima ponovo mesto Hašima Tačija tokom komemoracije u Parizu prošlog meseca, Buison zaključuje da “Francuzi sada samo zato što su prijatelji sa Nemcima ne mogu pisati novu istoriju, niti menjati odnos sa Srbijom”. 

2023 © - Vesti online