Sreda 05.12.2018.
00:18
Radio Slobodna Evropa

"Izgleda da ni Vučiću ni Tačiju nije toliko hitno"...

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

- Ozbiljan problem kosovske strane je taj što pregovarači nemaju nikakav legitimitet. Nijedna partija, nijedna politička snaga niti građansko društvo ne podržavaju pregovore u ovom formatu. Nije kosovsko društvo protiv dijaloga, ali jeste protiv ovakvog dijaloga koji je proizveo strah, rezerve i sumnju kod većine stanovništva. Ja vidim da su i lokalni Srbi na Kosovu uplašeni - ističe Hasani.

Kristof Bender iz Evropskog instituta za društvene nauke misli da ne postoji opravdan razlog da se spor Srbije i Kosova reši što pre, jer bi se hitnim rešenjem, ma šta ono podrazumevalo, propustila šansa se detaljno reše praktična pitanja koja muče građane Kosova - i Srbe i Albance.

- Hitno rešenje kosovskog spora ne nameću svi političari u Srbiji i na Kosovu, već konkretno dve osobe - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači. Kosovska politička elita ne podržava razmenu teritorija, a to rešenje je neprihvatljivo i za Srbe južno od Ibra, kao i za deo Srba na severu - kaže Bender.

Dušan Janjić, analitičar iz nevladinog Foruma za etničke odnose, misli da će odnos Kosova i Srbije biti još dugo u zoni zamrznutog konflikta.

- Verovatno je Vučiću i Tačiju prošle godine bilo važno da predstave da se rešenje mora hitno naći, zbog izbora i njihovih karijera, ali očigledno im nije toliko hitno, čim mogu ovako da se igraju i da se blokiraju sankcijama. I oni idu na "status quo", a što pre se mora izaći iz krize na severu Kosova - ističe Janjić.

2024 © - Vesti online