Svaka pomoć kao dar sa neba

V. Sekulić
Obradovani poklonima: Porodica Bošković

Ipak, jedan poklon-paket uz dar od 50 evra, namenila je i za još neku od porodica kojima je to najpotrebnije sa nadom da će im bar malo olakšati mučenički život. Jedna od takvih porodica je i porodica Bošković iz sela Zvečka kraj Obrenovca koja broji osam članova. Ekipa "Vesti", nedugo potom se uputila u Zvečku kako bi uručila poklone pristigle iz Nemačke.

Dok se mama Tatjana Bošković najviše obradovala odeći i sredstvima za higijenu, najmlađi članovi porodice, Jovan (8) i Katarina (7), nisu mogli da sakriju sreću zbog slatkiša.

- Nemam reči, zaista. Od kada ste objavili priču o nama, ljudi dobrog srca iz svih delova sveta su uz nas. U ove hladne dane, više od toplog doma, srce greje dobrota humanih čitalaca koji misle na nas. Zaista nam je život mnogo olakšan u svim mukama sa kojima se borimo. Baki iz Memingena želimo da se mnogo zahvalimo jer nama ovo znači. Ne znam ni šta bih rekla, kako da iskažem koliko nas je obradovala. Veliko hvala i da Bog njoj i njenoj porodici podari zdravlja da uživa još dugo sa svojim unucima i decom, jer zaslužuje svako dobro - rekla je Tanja.

Ipak, uprkos radosti zbog darova, Tanja nije mogla da sakrije i brigu za zdravlje najmlađih članova ove mnogobrojne porodice.

V. Sekulić
Zbog teških uslova stalno prehlađeni: Katarina i Jovan Bošković

- Kaća i Jovan su mi stalno bolesni. Malo, malo pa ne idu u školu. Jedno taman ozdravi, drugo se razboli i tako ukrug. Već je krenulo hladno vreme, kuća ne može da se zagreje dovoljno kad je šuplja na sve strane. Nije ni čudo što su bolesni. Baš se brinem za njih dvoje, mnogo su mi slabašni, imunitet im je nikakav. A kako i da bude bolji kad nemamo ni za osnovno - kaže iskreno Tanja.

Krov kuće u kojoj žive je u veoma lošem stanju. Kad počne kiša strahuju da li će izdržati do sledećeg jutra, a o hladnim snežnim danima ne smeju ni da misle. Za sanaciju im treba oko 900 evra, a to je za ovu porodicu prevelik izdatak. Nešto novca od ranijih donacija sačuvali su za tu namenu, a nadaju se da će prikupiti i ostatak. Strahuju i da će im isključiti struju zbog duga, koji nikako da izmire.

Tanja sa suprugom Nebojšom i šestoro dece: Stefanom (23), Danilom (19), Stevanom (18), Marijom (17), Jovanom (8) i Katarinom (7) živi samo sa 20.000 dinara mesečno, koliko dobijaju na ime socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Nebojša je ostao pre nekoliko godina bez posla čuvara, pa sada ide u nadnicu kad god ima posla, ali sve to nije dovoljno da se namire i osnovni troškovi za hranu, račune, lekove... Tanja zbog lošeg zdravstvenog stanja prouzrokovanog sa četiri carska reza nije više sposobna za rad.

- Stalno sam u bolovima. Ne mogu više ni da ih izdržim. Imam probleme sa kičmom, kostima, visokim pritiskom. Ne znam kako trpim, ali moram zbog dece. Trudim se da o njima brinem najbolje što mogu. Imamo i taj dug za struju, koji je za našu situaciju prevelik. Mi smo od prošlih donacija uspeli makar jedan mali deo duga da otplatimo, i trudimo se od svake donacije da platimo nešto, kako ne bismo ostali bez struje. Pa će tako biti i od ovih 50 evra koje nam je poslala divna gospođa iz Memingena. Ako nešto pretekne, kupiću lekove koji mi nedostaju - iskreno će Tanja.

Crkva pomaže

Pored humanih čitalaca "Vesti", Boškovićima je pomogla i crkva iz njihovog sela koja im je donirala veću količinu limuna.

- To će nam dobro doći u ovim hladnim danima da se štitimo od gripa, a posebno zbog ovih mojih mališana koji su stalno bolesni, da unesu malo vitamina C. Nama zaista, znači svaka pomoć - rekla je Tanja.

Jorgani i ćebad neophodni

- Stiglo je hladno vreme i baš se smrzavamo. Nemamo dovoljno ćebadi i jorgana. I to nam je neophodno, a nemamo nikako novca da kupimo i to. Najžalije mi je ovih najmlađih, oni su najslabiji. Njih dvoje se sklupčaju pod jedno ćebe, pa tako grejući jedno drugo nekako zaspu - iskreno će Tatjana.

 

2024 © - Vesti online