Utorak 04.12.2018.
15:24
Tanjug, Vestionline

Ðurić: Sramota da 20 dana nema osude međunarodne zajednice

M. Karović
Marko Đurić

- Nikada nisam video Albance koji bez nečije, barem prećutne, saglasnosti preduzimaju ovakve mere. Oni uvek traže makar prećutnu saglasnost, makar i to da im iz neke od ključnih prestonica koja je podržala nezavisnost Kosova kažu ''zažmurićemo na jedno oko'' - rekao je Ðurić na televiziji Pink.

Ponovio je još jednom da Priština ne deluje sama, i da "u ovom njihovom ludilu i te kako ima sistema".

Svi oni koji podržavaju to što radi Priština, zapravo podržavaju destabilizaciju regiona, podržavaju davljenje i pritisak protiv opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, i zato je izuzetno važna diplomatska akcija koju sprovodi predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, a to je da se na svim adresama u svetu zna istina o tome šta se dešava u Srbiji, ocenio je Ðurić.

- Naše je da alarmiramo naše saveznike i prijatelje. Ne sprema se ništa dobro našem narodu na KiM ako se sa ovim nastavi - dodaje Ðurić.

Osnovni cilj prištinskih taksi je, smatra, "slamanje srpskog bića" na Kosovu i Metohiji i da se onemogući njegov opstanak.

- Nemoj niko da ima dilemu šta je cilj i namera Prištine i zbog čega oni ovo rade. Oni ovo urade isključivo zbog toga da bi udavili srpski narod na Kosovu i Metohiju i onemogućili mu opstanak - izjavio je Ðurić.

Srpski narod se, kako kaže, već dve nedelje na KiM na miran, dostojanstven, odlučan i nepokolebljiv način bori protiv diskriminatorskih taksi Prištine.

- Naši ljudi ogromnom energijom, kreativnošću, ljubavlju prema svom zavičaju, 14 dana ne prestaju da gandijevski, hrišćanski, mirno brane svoje domove. Ovaj veliki narodni sabor koji danas vidimo i u Kosovskoj Mitrovici gde su reke ljudi, u Gračanici, u Štrpcu, zapravo je mirna buna Srba na KiM koji ne žele da im se otme pravo da ostanu i opstanu na svojim ognjištima - kaže Ðurić.

Najoštrije je osudio što je košarkašima Partizana zabranjen ulazak na KiM, jer, kako kaže, nema nikakvog opravdanja za anticivilizacijsko ponašanje Prištine, koja u prethodnih nekoliko nedelja zabranjuje našim odbojkašima, rukometašima, fudbalerima da se bave sportom na svojoj teritoriji i da slobodno putuju.

- To je kršenje svih obaveza i domaćih i međunarodnih koje privremene institucije samouprave u Prištini imaju. Sve što je postojalo od sporazuma Priština je sa time obrisala patos - poručuje Ðurić.

NJegov utisak je, kako kaže, da je Priština obrisala patos i sa nastojanjima Brisela da se nešto pomeri po pitanju kosovskih praksi.

Ðurić je rekao i da se čine nadčovečanski napori da se sačuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji, i ukazao je da Priština pokušava da "naš narod prevede preko ivice provalije i da zapali požar sukoba".

- Kao građanina, i kao nekog ko vodi Kancelariju za KiM i te kako me ljuti kad čujem od dela međunarodnih predstavnika za koje znam da su mogli i morali da urade više kad kažu: uveli su vam takse, a viste se ih sprečavali da uđu u Interpol i borili se da oni ne budu u Interpolu - rekao je on. 

Kako kaže, Beograd je insistirao da se sve stvari rešavaju za pregovaračkim stolom.

- Osnovna premisa dijaloga Beograda i Prištine je da neće biti jednostranih poteza izvan okvira pregovaračkog procesa, a onda je krenuo njihov napad na Unesko i Interpol i sada su valjda ljuti svi oni zajedno, i Kvinta i Priština i ne znam ko sve zato što se Srbija borila za svoje interese i da sačuva narod i što nismo digli glas da nam uzmu crkve i manastre na Kosovu - rekao je Ðurić.

On je dodao da "onaj ko misli da Srbiju može da natera na kapituliaciju sa svojim barabama iz Prištine, to se neće desiti".

- Dijalog sa svima, hoćemo i mir, ali da dozvolimo da neko gazi naš narod, neka se sa time ne računa - istakao je Ðurić.

On je ponovio reči predsednika Aleksandra Vučciha da bi pet puta trebalo da razmisle oni koji misle da mogu da ugroze naš narod na KiM i njihovu bezbednost.

2024 © - Vesti online