Ponedeljak 02.08.2010.
23:44
Vestionline

Srbija mora da štiti sopstveni interes

''Nema garancija da će ishod glasanja o rezoluciji biti na strani Srbije, ali bi Srbija trebalo da nađe "zajednički jezik" sa velikim silama oko toga šta je njihov interes na zapadnom Balkanu'', kazao je Dačić je novinarima na Goliji, gde je otvorio novu zgradu policijskog odeljenja.

On je dodao da je pitanje, međutim, da li su neke od tih zemalja uopšte zainteresovane za takvu vrstu razgovora.

Ivica Dačić

"Srbija treba da bude zainteresovana i mislim da mi svih ovih godina pokazujemo da smo konstruktivan partner", rekao je Dačić zapitavši da li je moguća rezolucija sa čijim tekstom bi, kako je rekao, svi bili zadovoljni.

Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, smatra da bi velike sile morale da imaju interes da nađu zajednički jezik sa najvećom državnom i najvećim narodom u ovom delu regiona što, prema njegovim rečima, Srbija i srpski narod svakako jesu.

On je primetio da je došlo vreme da se otvoreno razgovara o svemu jer je u regionu Balkana mnogo otvorenih pitanja koja bi mogla biti "fitilj" za neku buduću "burad baruta".

''O rezoluciji o Kosovu i Metohiji se još može razgovarati'', uveren je Dačić koji je ukazao da bez odluke u Savetu bezbednosti Kosmet nikada ne može postati članica UN.

''Nema, međutim, svrhe da Srbija stane iza rezolucije koja bi u Generalnoj skupštii UN legalizovala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost'', kazao je Dačić.

2024 © - Vesti online