Utorak 04.12.2018.
12:49
Tanjug, Vestionline

Plenković oštro osudio rusku akciju u Kerčkom moreuzu

youtube.com/ProductiehuisEU
Andrej Plenković

- Zabrinuti smo zbog situacije u Ukrajini...To je neprihvatljivo i protivi se međunarodnom pravu. Podržavamo sve međunarodne inicijative koje će olakšati tenzije, s potpunom podrškom teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine - rekao je Plenković na samitu Srednjoevropske inicijative (SEI) u Zagrebu.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su pošto je Rusija pre nedelju dana zaplenila ukrajinske ratne brodove s posadom, s obrayloženjem da su oni nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno i Azovsko more.

Hrvatska agencija Hina podseća da Rusija odbija međunarodne pozive da oslobodi 24 pripadnika ukrajinske posade, od kojih su trojica ranjena.

Plenković je u svom govoru takođe istakao da su pitanje bezbednosti i migracije glavne teme ovog samita kojim Hrvatska završava jednogodišnje predsedavanje regionalnoj inicijativi 18 zemalja.

Kada je reč o migracijama, Plenković je istakao da efikasan može biti samo sveobuhvatni pristup, regulisanje legalnih migracija i operativno sprečavanje ilegalne migracije, i dodao da je od ključne važnosti saradnja sa članicama Evropske unije i njenom graničnom službom Fronteks.

2024 © - Vesti online