Utorak 04.12.2018.
12:12
b92.net, Vestionline

Srbija dobija novu instituciju - "primarne dilere"

A. Čukić
 

Cilj je smanjenje javnog duga države ispod 50 odsto. 

"Primarni dileri" su finansijske institucije koje će izabrati Ministarstvo finansija kako bi se bavili HoV, radili na unapređenju primarnog i sekundarnog tržišta hartija, na poslovima unapređenja koji se tiču javnog duga, a u saradnji sa državom. 

- Uvođenjem primarnih dilera očekujemo da se poboljša realizacija i uslovi zaduživanja na primarnom tržištu kao i da se podstakne likvidnost tržišta državnih hartija od vrednosti, ublaži rizik refinansiranja duga i na kraju dodatno razvije sekundarno tržište državnih HoV - objašnjavaju u Ministarstvu finansija za Tanjug. 

Ideja je da se tokom sledeće godine izrade planovi i procedure, odnosno, da se definišu uslovi ko će i pod kojim uslovima moći da obavlja ove poslove u Srbiji. 

Naredne godine će, kažu, početi konsultacije s predstavnicima MMF-a o uvođenju primarnih dilera a "očekuje se da aktivnost primarnih dilera počne krajem 2019, odnosno početkom 2020. godine". 

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je preporuka MMF-a da u prvom periodu od osnivanja bude od pet do deset "dilera" u Srbiji. 

Za sada nije predviđeno da strane kompanije mogu da se bave ovim poslom, bilo da je reč o bankama ili drugim finansijskim institucijama.

2024 © - Vesti online