Ponedeljak 02.08.2010.
19:45 >> 07:55h
Vestionline

Rusija: Vanredno stanje zbog požara

Predsednik Dmitrij Medvedev proglasio je vanredno stanje u regionima Voronjež, Nižnji Novogorod, Vladimir, Rjazan, Mordovija i Mari El, kao i u provincijama u okolini Moskve, saopštio je Kremlj.

Požari širom evropskog dela Rusije uništavaju kuće, šume i obradive površine. Suša u pojedinim delovima Rusije, koja je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, dovela je do rasta globalnih cena ove žitarice na najviši nivo u poslednje dve godine, a hiljade poljoprivrednika su na ivici propasti.

U gašenju požara učestvuje više od 180 000 ljudi, a 18 specijalnih aviona bacilo je u nedelju 3.000 tona vode na vatru i ugrožene oblasti, objavili su zvaničnici.

Zvaničnici su saopštili da je za 10 puta povećan broj ljudi koji gase požare u regionu nuklearnog istraživačkog centra Nižnji Novogorod. Ova oblast na oko 350 kilometara istočno od Moskve je među najteže pogođenima.

U divljini je registrovano skoro 700 požara na površini od preko 1.200 kvadratnih kilometara, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije. Stanovnici Moskve nose maske protiv smoga koji nastaje pod dejstvom visoke temperature.

2024 © - Vesti online