Ponedeljak 03.12.2018.
19:55
b92.net, Vestionline

Da li je Vučić platio nagradu "Zlatni lav"?

EPA/Djordje Savic
Aleksandar Vučić

"Istina je da nagrada postoji 2 godine"

Fratini je dodao da su "lažne vesti te koje se prave za novac, kako bi se diskreditovali politički protivnici".

On je tako reagovao na pisanje lista "Danas" da je venecijanska nagrada za mir "Zlatni lav", čiji je Vučić ovogodišnji dobitnik, jedna od onih za koju "zli jezici" kažu da organizatori ponude određenu svotu novca, koju onda potencijalni dobitnici onda mogu da prihvate ili odbiju.

Bivši šef italijanske diplomatije, inače od 2013. savetnik Vlade Srbije za proces pridruživanja EU, skrenuo je pažnju i na to da je dodela nagrade, koju je u ime Vučića preuzeo ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić, održana u prostorijama koje pripadaju italijanskoj vojsci, koja se, naglasio je, vaoma pažljivo odnosi prema tome ko i šta organizuje. 

- Tako da se ne može ni zamisliti da neko kao što je predsednik zemlje da novac kako bi dobio ovakvu vrstu nagrade ili bilo kakvu vrstu nagrade - kazao je on. 

Fratini je rekao da je tačno da je reč o tek drugoj dodeli "Zlatnog lava" za mir, a zabuna da nagrada za mir postoji 70 godina, kako su preneli pojedini mediji, nastala je jer je reč o istom zvaničnom simbolu, venecijanskom brendu, odnosno venecijanskoj nagradi, ustanovljenoj pre više godina. 

- Ovo je zvaničan brend, zvaničan simbol, jer su organizatori isti kao organizatori koji godinama organizuju istorijsku i dobro poznatu venecijansku nagradu. To je druga dodela, jer smo, pored dodele nagrada za film i umetnosti, pre dve godine odlučili da dodamo nagradu koja ima plemeniti cilj - mir i pomirenje - rekao je Fratini.

2024 © - Vesti online