Ponedeljak 03.12.2018.
16:46
G. A. - Vestionline

Siti i Liverpul udvoje jure rekord iz 1978.

EPA/Lindsey Parnaby
I Sane (Mančester siti) i Mane (Liverpul) bez gorčine poraza u Premijer ligi ove sezone

Kada je rezervista Ros Barkli u šestom minutu nadoknade vremena postigao izjednačujući pogodak za Čelzi protiv Mančester junajteda na "Stamford Bridžu", a tako i postavio konačan rezultat, prvi put se u Premijer ligi dogodilo da tri tima budu bez poraza i posle devet kola. Išli su barabar još po tri utakmice, a onda je Čelziju došao crni petak. Izgubio je na Vembliju od gradskog rivala Totenhema s 3:1.

U Premijer ligi je posle toga odigrano još jedno kolo, ovo minulog vikenda, a gorčinu poraza i dalje nisu osetili šampion Mančester siti, koji vodi s 38 bodova, i njegov prvi pratilac Liverpul s 36. Siti je kod kuće lako izašao na kraj s Bornmutom (3:1), a njegova prednost bi bila i nešto veća da se u gradskom derbiju mreža nije zatresla u petom minutu i sedmoj sekundi nadoknade meča. "Redsi" su u stotom duelu s Evertonom u prvenstvu na svom Enfildu pobedili s 1:0 čudnim pogotkom kojem su kumovali i golman gostiju Pikford i prečka, a strelac Origi se samo našao na pravom mestu u pravo (zaostavno) vreme. 

EPA/Nigel Roddis
Ko će prvi da se spotakne: Liverpulov trener Jirgen Klop i strateg Sitija Đozep Gvardiola

U istoriji vodeće engleske lige, koja se do pokretanja takmičenja pod imenom Premijer liga (1992/93) zvala Prva divizija, još triput se desilo da vodeći dvojac ne zna za poraz u po 14 utakmica od početka sezone. Prethodna dva puta to je bilo 1990. i 2007, a u oba slučaja glavne uloge su igrali Arsenal i Liverpul.

Pre 11 godina Liverpul je posle osam pobeda i šest remija poklekao u 15. kolu kao gost Redinga (3:1). Arsenal je i tada ostao neporažen, ali je njegovoj seriji došao kraj u sledećoj utakmici. Izgubio je kao gost Midlsbroa (2:1).

U sezoni 1990/91, kada je Arsenal bio prvak, a Liverpul vicešampion, londonski tim je bio nepobediv do 24. kola (15-8-0). Ruku podruku su i onda išli u prvih 14 mečeva, a onda su "redsi", koji su tada poslednji put igrali kao šampioni, pali na - Hajberiju. Arsenal ih je na svom nekadašnjem stadionu potukao s 3:0.

Pre 40 godina dogodila se najduža serija nepobedivosti dva tima od starta. Evertonu i braniocu titule Notengem Forestu niko nije uzeo meru u prvih 16 kola. Evertonov niz je potrajao još tri utakmice, a Notingem je u 17. kolu poklekao na Enfildu s 2:0. Liverpul je u toj sezoni bio prvak Engleske, a poraženi u meču s njim šampion Evrope, što je ponovio i dogodine. Na tron domaćeg fudbala nije došao više nikad.

Mančester siti i Liverpul imaju priliku da u sledećem kolu, već u utorak i sredu, načine drugu najdužu zajedničku seriju nepobedivosti u glavnoj engleskoj ligi. I jedni i drugi su gosti. Prvak ide na megdan Votfordu, a drugoplasirani je gost Barnlija.

U gostima će igrati i u 16. kolu, za vikend, kada bi mogli da stanu rame uz rame s Evertonom i Notengem Forestom iz 1978. Liverpul se sastaje s Bornmutom, a Siti će biti na velikom iskušenju protiv Čelzija na Stamford Bridžu.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо
 
2024 © - Vesti online