Ponedeljak 03.12.2018.
16:35
K. Marković - Vesti

Čuvari "Juge" u Australiji

K. Marković
Dobrodošao je svaki dobar čovek: Predsednica Desa Poljžak

Mnogi danas ne žele ni ime da joj pomenu, ali u Melburnu još uvek postoji klub za čije članove može slobodno da se kaže da su pravi i istinski čuvari Jugoslavije u Australiji.

Jugoslovensko-radnički centar "Bratstvo-jedinstvo" nekada je imao prostorije u Kizboru, a posle svih dešavanja i deoba kupili su nove, doduše manje u Nobl Parku i tamo se i danas okupljaju. Ne žale se, kažu da su tu makar svoji na svome. Okupljaju se nedeljom uz porodične ručkove, a zatim druženje nastave uz tabliće, domine, boćanje, šalu, pesmu i smeh.

Odnedavno, došlo je do smene na čelu kluba "Bratstvo-jedinstvo", pa dužnost predsednice obavlja Desa Poljžak, a uz nju su tu i veterani kluba i uprava koja pomaže da se nastave redovne aktivnosti. 

K. Marković
Otpevali "Hej Sloveni": Ne kriju žal za Jugoslavijom

- Naše zabave obeležavaju sećanja na praznike koji su se nekada proslavljali u Jugoslaviji, tako smo i sada održali zabavu povodom Dana Republike. Svi zajedno smo predstavljali tu Jugoslaviju - rekla nam je Desa Poljžak o proslavi nekadašnjeg praznika SFRJ.

Kod njih u klubu nema mesta za politiku, nacionalne podele i svađe. Čuveni grb SFRJ iz Jajca, sa šest buktinja, trobojkom i zvezdom petokrakom, odavno je završio u muzejima ili u kućama onih koji tu zemlju još uvek poštuju i ne žele da zaborave život proveden u njoj. Tako i u klubu "Bratstvo-jedinstvo". 

K. Marković
 

U klubu su već spremaju za obeležavanje Nove godine, a zatim najavljuju proslavu Dana žena, pa Praznika rada, Dana mladosti i drugih praznika koje će obeležiti sa svojim članovima.

Sve više članova

Ponovo se čula himna nekadašnje Jugoslavije, a prisutni su pokazali da su i danas, toliko godina posle krvavog građanskog rata, ostali verni zemlji iz koje su došli u Australiju.

- Moram da se pohvalim da nam se vraća sve veći broj nekadašnjih članova, ali dolaze nam i novi ljudi. Ovde ne pitamo nikoga za nacionalnost ili veru, svaki dobar čovek je dobrodošao. Dolaze nam stariji bračni parovi. Atmosfera u klubu je lepa. Nije nam cilj da klub zarađuje, već da se okupljamo i družimo - kaže Desa Poljžak.

2019 © - Vesti online